22.6 C
București
miercuri, 10 august 2022

Bulgaria: 70 de diplomați ruși și familiile lor au părăsit țara, în urma deciziei autorităților bulgare de expulzare

Publicat peŞaptezeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria , după ce guvernul de la Sofia a decis expulzarea lor.

Zeci de diplomați ruși au părăsit Bulgaria

Rusia a ameninţat că îşi va închide ambasada de la Sofia, care ar deveni astfel prima ambasadă rusă închisă într-o ţară a UE, scrie dpa.

Premierul bulgar Kiril Petkov a acuzat-o pe ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova de susţinerea moţiunii de cenzură împotriva lui.

Petkov, rămas interimar, a fost demis săptămâna trecută prin moţiune de cenzură, iar preşedintele Rumen Radev ar urma să-i încredinţeze încă o dată mandatul de a forma guvernul, înaintea convocării din nou a anticipatelor.

Dar socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomaţii ruşi, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier.

Decizia luată de Guvernul de la Sofia

Bulgaria a anunțat marți că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj și a stabilit o limită în ceea ce privește reprezentarea diplomatică a Moscovei, transmite Reuters.

Inițiativa – care a fost anunțat de Ministerul bulgar de externe și de premierul demis Kiril Petkov – reprezintă cea mai mare expulzarea de diplomați ruși pe care o realizează Sofia în ultimii ani și va reduce cu mai multe de jumătate reprezentarea diplomatică a Moscovei în țara de la sud de Dunăre.

O sursă nedezvăluită a spus agenției ruse de presă TASS că Moscova – care în aprilie a închis robinetul cu gaze pentru Bulgaria pe motiv că Sofia a refuzat să îi plătească în ruble pentru livrări – va răspunde.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri