19.4 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023

Bulgaria, condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru refuzul de a recunoaşte căsătoria încheiată de două femei în afara ţării

Publicat pe


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Bulgaria pentru refuzul de a recunoaşte căsătoria încheiată de două femei în afara ţării, transmite AFP, citată de Agerpres.

CEDO a fost sesizată de două femei cu cetăţenie bulgară care se căsătoriseră în 2016 în Marea Britanie, unde trăiau de şapte ani. În prezent, ele locuiesc la Sofia.

În plângerea adresată Curţii de la Strasbourg, ele denunţau refuzul autorităţilor bulgare de a le înscrie în registrul de Stare Civilă cu menţiunea ‘căsătorită’, şi explicau că nu pot beneficia de protecţia juridică la care considerau că au dreptul.

Judecătorii CEDO le-au dat câştig de cauză şi au condamnat statul bulgar pentru încălcarea drepturilor care garantează respectarea vieţii private şi familiale, înscrise în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (articolul 8).

Completul CEDO a decis în unanimitate că această constatare constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru daunele moral suferite de reclamante, şi a condamnat Bulgaria să le achite acestora 3.000 de euro drept cheltuieli de judecată.

Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri