20 C
București
joi, 1 iunie 2023

Cactușii înlocuiesc zăpada pe versanții munților elvețieni din cauza încălzirii globale

Publicat peVineri, 10 Februarie 2023, ora 23:30

1433 citiri

Specii de cactuși proliferează în Valais, invadează rezervațiile naturale și reprezintă o amenințare pentru biodiversitate.

Locuitorii din cantonul elvețian Valais sunt obișnuiți să-și vadă versanții acoperiți de zăpadă iarna și flori de colț vara. Dar pe măsură ce încălzirea globală se intensifică, ei găsesc din ce în ce mai mult o specie invazivă care colonizează versanții: cactuși.

Autoritățile susțin că speciile de cactus aparținând genului Opuntia proliferează în anumite părți ale Valais, invadând rezervațiile naturale și reprezentând o amenințare pentru biodiversitate.

„Iubitoare de climă uscată și caldă, această plantă invazivă și neautohtonă nu este binevenită în perimetrul preiilor și pășunilor uscate de importanță națională”, se arată într-un comunicat de presă al municipalității Fully din Valea Ronului care anunța o campania de eliminare a acestor plante.

Speciile de Opuntia și cactuși similari au proliferat, de asemenea, pe unele dintre dealurile din jurul capitalei Valais, în Sion, unde estimările sugerează că plantele Opuntia reprezintă acum 23-30% din acoperirea cu vegetație joasă. Prezența lor a fost raportată și în regiunile alpine învecinate, inclusiv în Ticino și Grisons din Elveția, precum și în valea Aosta și Valtellina în Italia.

„În unele părți din Valais, estimăm că cactușii pot ocupa o treime din suprafața disponibilă”, spune Yann Triponez, un biolog care lucrează în serviciul de protecție a naturii din cantonul Valais. El spune că Opuntia este prezentă în Valais cel puțin de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când a fost importată din America de Nord.

Autoritățile cred însă că un climat mai cald în Alpi, care permite perioade mai lungi de vegetație și diminuarea stratului de zăpadă ar putea crea condițiile ideale pentru răspândirea lor.

„Aceste specii suportă -10C sau -15C fără nicio problemă”, spune Peter Oliver Baumgartner, un profesor de geologie pensionar care a fost însărcinat de canton să studieze și să scrie un raport despre plante. „Dar preferă un loc uscat și nu le place stratul de zăpadă.”

Zăpada devine din ce în ce mai rară la altitudini mai joase, chiar și în Alpi. Potrivit Meteo Swiss, numărul zilelor de ninsoare la 800 de metri altitudine în Elveția s-a înjumătățit din 1970. Un studiu recent publicat în Nature Climate Change a spus că zăpada acoperă Alpii cu aproximativ o lună mai puțin decât mediile istorice și a numit situația „fără precedent în ultimele șase secole.”

Temperaturile aici au crescut de două ori mai repede decât media globală, iar temperaturile medii din Elveția sunt deja cu 2,4 C mai mari decât mediile anilor 1871-1900. „Dacă te uiți la rapoartele privind schimbările climatice”, spune Baumgartner, „curbele pentru Elveția sunt aproape la fel de abrupte ca și pentru Arctica”.

Nouă specii s-a răspândit pe pantele însorite

Nouă specii s-a răspândit pe pantele însorite, orientate spre sud, aflate la sub 700 de metri altitudine, unde concurează cu specii endemice și uneori amenințate. „Valais este unul dintre punctele fierbinți de biodiversitate din Elveția”, spune Triponez. „Avem aproximativ 3.000 de specii de plante în Elveția, iar aproximativ 2.200 sunt în Valais.”

El spune că autoritățile sunt îngrijorate de răspândirea cactușilor în rezervațiile naturale și zonele protejate. „Când ai acești cactusi, nu crește nimic altceva”, spune Triponez. „Acoperă solul și împiedică alte plante să crească.”

Baumgartner spune că doar patru din cele nouă specii de Opuntia din Valais reprezintă o amenințare pentru ecosistemele locale, în special în zonele cu soluri acide sau neutre, care reprezintă o treime din versanții văii orientați spre sud.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri