3.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Calendar ortodox 6 iunie 2022. Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei, te ajută să-ţi ţii familia unită şi să-i aduci pe calea cea dreaptă pe cei rătăciţi

Publicat peSărbători religioase 6 iunie 2022

Ortodoxe: Sfântul Ilarion cel Nou

Greco-catolice: DUMINICA 6 DUPĂ PAȘTI (a Orbului). Sf. cuv. Visarion Taumaturgul; Sf. cuv. Ilarion cel Nou

Romano-catolice: † DUMINICA a 10-a de peste an; Sf. Norbert, ep.

Calendar ortodox 6 iunie 2022. Cine a fost Sfântul Ilarion cel Nou

Sfantul Ilarion cel Nou s-a născut în jurul anului 773, într-o familie de credincioși, scrie crestinortodox.ro. La 20 de ani, a ales să se călugărească la Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol. Ulterior, pleacă la Mănăstirea Dalmat şi ajunge stareţul acesteia. A fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul.

În anul 813, Ilarion l-a certat pe împăratul Leon Armeanul (813-820) pentru că nu cinstea icoanele. Din acest motiv, a fost supus la multe chinuri. Leon Armeanul a fost ucis cu sabia de propriile lui gărzi, în locul din biserica în care el a aruncat icoana Mântuitorului la pământ.

Citeste si De ce nu e bine să pupi icoanele. Părintele Calistrat: „Nu e un gest de credinţă superautentică. Nu faci decât să descompui cu saliva compoziţia chimică a culorilor”

După moartea acestuia, la conducerea imperiului vine împăratul Mihai al II-lea Rangabe (820-829), care îi eliberează pe toți cei întemniţaţi pentru că cinsteau sfintele icoane.

Când pe scaunul imperial va urca fiul lui Mihai, Teofil (829-842), Sfântul Ilarion cel Nou va fi exilat pe insula Afusiei, până când la putere a venit binecredincioasa împărăteasa Teodora (842-856), care a reintrodus icoanele în Biserica și a permis convocarea unui sinod în martie 843, la Constantinopol.

Sfântul Ilarion cel Nou a revenit la Mănăstirea Dalmat și a trecut la cele veșnice la vârsta de 70 de ani.

Calendar ortodox 6 iunie 2022. Rugăciune scurtă către Sfântul Ilarion cel Nou pentru vindecare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ilarion, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Citeste si Părintele Vasile Ioana, abordare inedită a păcatelor beţiei şi desfrânării: „Nu e păcat să bei, păcat e să te-mbeţi”/”Ai o nevoie fizică, o abţii şi o topeşti în patul conjugal”

Sursa: www.romaniatv.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri