28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Calendar ortodox 7 august. Sărbătoare cu cruce neagră, închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Rugăciunea care îți va curăța și liniști sufletul

Publicat peCalendar ortodox 7 august. În această zi de luni, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Teodora de la Sihla, supranumită și Floarea Duhovnicească a Moldovei.

La data de 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut sfințenia Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

Citește și: Părintele Vasile Ioana despre fumat: „Este doar o părere că fumatul te liniștește. Cei care cad în păcatul fumatului, băuturii, desfrânării sunt îngeri murdari”

„La mulți ani!” tuturor celor care împart numele cu Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla sau având derivate ale acestuia. Acești oameni își serbează ziua numelui în ziua de 7 august.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, prima sfântă de origine română care a fost canonizată, este sărbătorită în fiecare an pe data de 7 august conform calendarului ortodox.

Sfânta Cuvioasă Teodora s-a născut în perioada în care Vasile Lupu era domnitor, iar mitropolitul cărturar Varlaam Moțoc slujea.

Ea a fost fiica armașului cetății Neamț, Ștefan Joldea, boier care deținea rangul de comis.

În ciuda dorinței sale, a fost silită să se căsătorească. Fără a avea urmași, cei doi soți iau decizia comună de a se alătura vieții monahale: el se retrage la Mănăstirea Poiana Mărului, iar ea, aproape la vârsta de 30 de ani, se retrage la Mănăstirea Vărzărești.

În urma invaziilor străine, ea este împinsă să se retragă în Munții Buzăului (există indicii că a vizitat și Schitul rupestru Fundătura), unde își petrece aproape zece ani în izolare. Numele său este menționat și într-un registru săpat în piatră de pe altarul schitului rupestru din Munții Buzăului, cunoscut ca Agatonul Nou.

De aici, ea își îndreaptă pașii spre Mănăstirea Neamț, de unde primește îndrumare să se îndrepte către Munții Neamțului, mai precis către Schitul Sihăstria (un schit nou înființat în 1655). Cu ghidajul stărețului de la acest schit și cu binecuvântarea egumenului, ea pornește în ascensiunea spre vârful muntos pentru a se retrage în pustia Sihlei. Cuvântul „sihlă” desemnează o zonă împădurită de copaci tineri.

Calendar ortodox 7 august. Acatistul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla:

Veniți, toți cei iubitori de Hristos, cu credință și cu evlavie la pomenirea Cuvioasei Maicii noastre Teodora, care în pustia Sihlei în mari nevoințe a petrecut și lumină sihaștrilor s-a făcut. Cu laude să slăvim pe Dumnezeu și să cinstim pe cuvioșii Lui, zicând: Bucură-te, Cuvioasă Teodora, a Moldovei duhovnicească floare!

Icos 1:

Îngerească râvnă din tinerețe având, Teodora, părinții și familia părăsind, departe de lume ai fugit și lui Hristos Dumnezeu cu mare evlavie ai slujit. Pentru care noi, smeriții, cu laude te cinstim:
Bucură-te, mlădiță sfântă care prin Sfântul Botez în Hristos te-ai altoit;
Bucură-te, Cuvioasă Teodora, care din copilărie lui Hristos Dumnezeu…Sursa: www.romaniatv.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri