22.6 C
București
miercuri, 10 august 2022

Camera Deputaților a votat Legea activităților casnice

Publicat pe„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţilor casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic, în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. Proiectul vizează instituirea unui sistem de piaţă şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiei de asigurări sociale şi a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat. Această formă simplificată de piaţă vizează creşterea calităţii condiţiilor de muncă pentru lucrătorii care desfăşoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială, fiscalizarea activităţilor casnice, descurajarea economiei subterane şi tranziţia către o piaţă mai echitabilă a muncii”, se arată în raportul Comisiilor Juridică și de Muncă din Camera Deputaților.

Actul normativ a fost aprobat cu 257 de voturi pentru, 13 împotrivă și 25 de abțineri. 

Activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, iar valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

„Jalon PNRR – îndeplinit! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităților casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR și astăzi și a fost votat de Camera Deputaților. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are și un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, transmite deputatul PNL, Raluca Turcan.

Ea spune că proiectul de lege vrea să reglementeze două probleme, respectiv plata legală a persoanelor care muncesc la negru în activități casnice dar și să beneficieze de asigurările de pensii și sănătate. 

 

 

Sursa: jurnalul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri