1.6 C
București
joi, 1 decembrie 2022

Cancelarul austriac Nehammer cere o aderare intermediară a Ucrainei și Moldovei la UE

Publicat pe


sursă foto – Twitter
  • Kievul și-a exprimat îngrijorarea că un astfel de grup ar putea fi folosit ca un substitut pentru aderare.
  • Karl Nehammer susține că aderarea imediată a Ucrainei la UE nu este realistă.
  • Austria a adoptat o cale identică timp de mulți ani cu acorduri europene de liber schimb înainte de a adera la UE în 1995.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a făcut duminică apel la o etapă intermediară între cooperare și aderarea deplină la Uniunea Europeană pentru țări precum Ucraina și Moldova. Așa-numitul spațiu pregătitor” ar permite țărilor să atingă standardele Uniunii Europene, similar Spațiului Economic European (SEE) sau Acordului European de Liber Schimb (AELS), a declarat Nehammer.

„Suntem uniți de același obiectiv, ne dorim cu toții o Ucraină puternică, independentă și de succes din punct de vedere economic”, a declarat Nehammer într-o declarație emisă de biroul cancelarului. „În prezent, Ucraina se luptă pentru supraviețuirea sa politică și teritorială. Toate eforturile noastre vizează în primul rând să punem capăt războiului de agresiune rusesc. Într-o astfel de fază, o aderare rapidă și deplină la uniune nu poate fi oricum o problemă urgentă.”

Nehammer a declarat că emoția trebuie scoasă din dezbaterea actuală privind aderarea Ucrainei la UE, adăugând că o aderare rapidă a Ucrainei „nu este realistă”.

„Ar trebui să creăm un spațiu european de pregătire, care va face posibilă consolidarea cooperării cu UE pas cu pas și o mai bună adaptare la standardele europene”, a spus Nehammer. Austria a urmat o cale similară timp de decenii cu acorduri europene de liber schimb înainte de a adera la UE în 1995, a precizat el.

Ucraina a declarat că s-a săturat de „soluții speciale” și de modele separate pentru integrarea sa în Uniunea Europeană și dorește o aderare deplină, a declarat luna trecută ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Nehammer a mai spus că susține ideea președintelui francez Emmanuel Macron de a stabili un nou tip de comunitate politică europeană a țărilor care aspiră să adere la bloc sau care doresc legături mai strânse și aderarea la valorile UE.

Sursa: alephnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri