10 C
București
marți, 21 martie 2023

Când începe programul Rabla 2023. Data a fost anunțată

Publicat peCând începe programul Rabla 2023. Românii care vor să își cumpere o mașină nouă primesc o veste bună din partea autorităților. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că bugetul pe anul acesta pentru achiziționarea de autoturisme noi prin programele Rabla Clasic, Rabla Plus sau Rabla Local va fi majorat, în contextul în care Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va primi de două ori mai mulți bani față de anul trecut.

Când începe programul Rabla 2023

UPDATE: Autoritățile au anunțat care va fi data oficială de începere a programului Rabla, moment din care se pot înscrie producătorii. Programele Rabla Plus și Rabla Clasic 2023 vor începe pe 24 martie.

Potrivit unei postări a ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, bugetul AFM pe anul acesta va fi de 10 miliarde de lei.

„Ştim că lucrăm bine când un număr cât mai mare de cetăţeni se bucură de programele AFM, sistemul nu se prăbuşeşte, bugetul aprobat nu se epuizează repede, procesăm toate dosarele la timp şi începem programele aprobate. (…)

Dar ştim foarte bine că reformele nu sunt suficiente, că trebuie mărit bugetul pentru ca tot mai multe persoane să devină beneficiare ale acestor programe. În acest an, bugetul AFM este dublu faţă de anul trecut: 10 miliarde de lei faţă de 5 miliarde de lei cât era în 2022”, a transmis oficialul pe pagina lui de Facebook.

Recent, într-o ședință de guvern, Tanczos Barna a anunțat că este pentru prima oară după mulți ani când numărul de mașini second-hand s-a redus în România și a menționat că la finalul acestui an va fi atinsă ținta de 250.000 de autovehicule vechi scoase din circulație pe care și-a asumat-o Guvernul.

„Ne-am asumat că vom scoate peste 25.000 de maşini vechi din circulaţie, cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 26 va fi atinsă”, a declarat oficialul în cadrul ședinței de guvern.

Totodată, ministrul a precizat că piața auto din România a cunoscut o evoluție remarcabilă anul trecut, întrucât atât numărut de mașini noi înmatriculate, cât mai ales numărul de mașini electrice achiziționate de români au crescut considerabil.

„Aveţi posibilitatea ca până săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, să veniţi cu o informare legată de modul în care putem să continuăm programul Rabla şi dacă existyă, de asemenea, posibilităţi pentru modificarea în bine a acestor programe” i-a transmis premierul Nicolae Ciucă ministrului mediului, care a precizat că pregătirea Programului Rabla a început.

Citește și: „Semnificația principalelor lumini de avertizare din bordul maşinii. Ce eroare arată fiecare

Primă de casare mai mare cu 15%

Potrivit estimărilor, cel mai probabil, Programul Rabla va fi lansat în cursul acestei luni, iar bugetul va fi mai mare față de anul trecut. Ministrul Mediului a precizat că anul acesta prima de casare în cazul programului Rabla Clasic va crește cu 15%. Însă este foarte posibil ca și bugetul pentru Rabla Plus să crească.

Astfel, cei care vor să cumpere anul acesta o mașină nouă pe benzină sau motorină vor beneficia de o primă de casare de 6.900 de lei în loc de 6.000 de lei cum era în anii trecuți. De asemenea, cei care are vor să caseze două maşini vor încasa pe lângă cei 9.000 de lei, încă 1.350 în plus.

Citește și: „Se schimbă numerele de înmatriculare în România. Modificarea pe care trebuie să o afle toţi şoferii

Suma maximă pe care o poți primi din partea statului în cadrul programulu Rabla

Programul prevede și bonusuri de încă 1.500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1.500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL. În total, românii pot beneficia de un ajutor din partea statului în valoare de 16.000 de lei.

Sursa: www.ego.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri