27.3 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Când intră pensiile în luna septembrie. Mai sunt doar câteva zile până la viramentul pe card sau în mână

Publicat peDeși nu sunt variații semnificative de la o lună la alta când vine vorba de intratul pensiilor, merită să ai în vedere care este mecanismul de virament în România pentru toți pensionarii, indiferent dacă au optat pentru pensia pe card sau în mână, prin mandat poștal.

În cazul în care ai optat pentru a primi pensia în cont sau pe card bancar, viramentul ar trebui să se efectueze până pe data de 12 a lunii, dar nu mai târziu de 13. Plățile pensiilor prin intermediul Poștei Române au o plajă mai mare, între datele de 1 și 15 ale fiecărei luni, direct la domiciliul beneficiarilor. Dacă aceștia din urmă nu sunt acasă, își pot ridica ulterior pensia și talonul de pensie de la ghișeul poștal de care aparțin.

În situația în care pensionarii pleacă în vacanță sau au diverse probleme de sănătate și nu se pot deplasa imediat la Poștă, merită să aibă în vedere că au timp până la 2 zile după ultima zi de plată din luna respectivă. În caz contrar, banii se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitați din nou pentru plata ulterioară.

Când se suspendă plata pensiei

Deși există mai multe situații în care se suspendă plata pensiilor în sistemul public de pensii, cel mai des întâlnit caz este cel în care pensia anticipată parțial sau pensia anticipată ajunge să se cumuleze cu alte venituri obținute în condițiile următoare:

– în baza unui contract individual de muncă;

– în baza unui raport de serviciu (funcționar public);

– de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Într-un asemenea set de circumstanțe, se suspendă plata pensiei începând cu luna următoare celei în care s-au obținut și alte venituri.

Sursa: playtech.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri