6 C
București
marți, 28 martie 2023

Care este județul din România care a înregistrat cele mai mari creşteri salariale în anul 2022 + Cine se află la polul opus

Publicat peBucureștiul nu este primul în topul județelor cu cele mai mari creșteri salariale din 2022, în timp ce doar cinci judeţe au reuşit să depăşească salariul mediu net pe economie, potrivit antena3.ro.

Topul județelor care a înregistrat cele mai mari creșteri salariale în anul 2022 este condus de Gorj, urmat de Brăila şi Covasna, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Care sunt județele care au înregistrat cele mai mari creşteri salariale în anul 2022

Cea mai mare creştere a salariului mediu net a fost înregistrată de judeţul Gorj, cu 24% în decembrie 2022 faţă de aceeași lună a anului 2021, de la 3.400 de lei la 4.230 de lei.

În Brăila, salariul mediu al angajaţilor a crescut cu 21% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021, până la puţin peste 3.500 de lei, iar în Covasna, județul clasat pe locul al treilea, salariile au crescut cu 19%, până la circa 3.700 de lei net.

Doar cinci judeţe din țară au reuşit să depăşească pragul salariului mediu net pe economie în decembrie 2022: Sibiu, Ilfov, Timiş, Cluj şi Bucureşti.

Care sunt județele care au înregistrat cele mai mici creşteri salariale în anul 2022

La polul opus, cele mai mici creșteri salariale au fost în judeţele Hunedoara, cu o creştere de doar 5%, Botoşani, tot 5%, şi Tulcea, cu 6%.

„Harta creşterilor salariale se suprapune pe harta investiţiilor şi a zonelor cu dezvoltare accelerată. Vorbim de marile centre urbane şi zonele lor limitrofe: Bucureşti-Ilfov şi Cluj, cot la cot, cu o explozie economică uneori greu de gestionat din perspectivă salarială, apoi Timişoara şi Iaşi, Braşov, Sibiu, Oradea.

Dincolo de aceste zone, există în continuare o piaţă a muncii tensionată, dar investitorii sunt mai puţini şi concurenţa nu-i aşa acerbă”, a explicat Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane BPI România, potrivit zf.ro.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri