20.5 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

Care este motivul pentru care Joe Biden a ales să viziteze doar Polonia, nu și România, după summitul extraordinar al NATO

Publicat pePreședintele Joe Biden a aterizat joi la Bruxelles pentru a participa la summitul extraordinar al NATO. Vineri delegația americană a zburat în Polonia, țara fiind, la fel ca și România granița de est a Alianței Nord-Atlantice. Multi s-au întrebat de ce președintele american a decis să meargă doar în Varșovia și nu și la București, potrivit Antena 3.

Nadia Crişan, director executiv la Universitatea Princeton şi fost diplomat român la Washington a explicat motivul pentru care Biden nu va mai ajunge și la București. „Relațiile dintre România și SUA sunt mai stabile”.

Totodată, Nadia Crişan afirmă că liderul de la Casa Albă nu a „simțit nevoia” să ia pulsul la București, întrucât parteneriatul strategic dintre România și SUA este mult mai stabil față de relațiile americano-poloneze.

„Între România şi Statele Unite, relaţia bilaterală este mai caldă, mai armonioasă şi predictibilă. România este un partener stabil al administraţiei americane, motiv pentru care, la acest moment, în contextul vizitei lui Joe Biden în Europa, nu se impune o vizită la Bucureşti. Sunt convinsă că s-au discutat aspecte şi din relaţia bilaterală a României cu SUA, în cadrul vizitei Kamalei Harris”, a spus Nadia Crişan.

Vicepreședintele american Kamala Harris a ajuns la București vineri după-amiază, fiind într-un scurt turneu în estul Europei menit să transmită un semnal suplimentar de susținere a statelor de pe flancul estic al alianței nord-atlantice în fața agresiunii Rusiei, care a invadat Ucraina în 24 februarie.

Kamala Harris le-a mulţumit românilor pentru curaj şi pentru generozitatea faţă de refugiaţii ucraineni şi a reconfirmat angajamentul faţă de aplicarea articolului 5 din Tratatul NATO, ea subliniind că „Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO”.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri