3.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Care sunt în realitate excepțiile medicale ce ar putea avea contraindicație la portul centurii de siguranță

Publicat peCentura de siguranță este din nou subiectul unor dezbateri aprinse în aceste zile. Medicii și specialiștii în siguranță rutieră spun că sunt ”extrem de rare” excepțiile pentru portul acesteia. Însă, legea spune altceva.

Numărul tot mai mare de accidente rutiere grave din România îi pune pe gânduri pe cei care luptă pentru viețile oamenilor. Medicii își pun problema dacă nu cumva multe dintre victime ar fi cumva în viață în cazul în care ar fi avut centura de siguranță atunci când s-a produs un accident.

Mai mult, faptul că se vorbește despre unele excepții medicale pentru nepurtarea centurii îi nemulțumește chiar pe medici.

Chiar dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne, punea această problemă marți, 21 iunie, la o conferinţă internaţională cu tema ”Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”. El spunea atunci că centura de siguranţă este obligatorie pentru că salvează vieţi, nu pentru că doreşte cineva să îl deranjeze purtătorul acesteia. ”Vreau cineva să-mi spună o singură afecțiune medicală care scutește de portul centurii”, a comentat șeful DSU.

Dr. Adrian Wiener: Bineînțeles, există excepții de bun simț medical

Pentru a înțelege mai bine care sunt, de fapt, dedesubturile acestei strategii care îi lasă pe unii români la voia sorții, exceptându-i de la portul centurii de siguranță, am discutat despre acest aspect cu medicul Dr. Adrian Wiener, vicepreședintele comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

”În general discuția pe tema asta este amprentată de exagerări și traficarea excepțiilor ca regulă. Vorbim despre supra-argumentare și hiperlegalism într-o țară saturată de excepții și excepționalism”, a spus medicul.

Adrian Wiener nu exclude total cazurile în care o persoană poate fi exceptată de la portul centurii de siguranță. Însă, în niciun caz nu poate fi vorba despre ce se stipulează în lege.

”În principiu purtarea centurii permanent salvează vieți și reduce semnificativ, cu mai mult de jumătate leziunile grave sau invalidante.

Bineînțeles, există excepții de bun simț medical care, însă, sunt particularizate – ar trebui recomandări individualizate nu legate de anumite afecțiuni.

Sigur sunt situații de instabilitate psihică, de exemplu, la care purtarea centurii poate genera exacerbarea unei fobii sau a unei tulburări anxioase în contextul unor psihopatii, sau spondilite anchilozante cu deficit postural extrem sau alte situații particulare justificate medical și cântărite personalizat de către un medic.

Nu larghețea unei liste de afecțiuni și eliberată pe bandă rulantă”, a mai spus medicul.

Cât de mult le afectează pe gravide portul centurii de siguranță

În ceea ce privește exceptarea pentru portul centurii a femeilor gravide, dr. Wiener a spus:

Nici măcar graviditatea nu ar trebui să fie o excepție; în acest caz purtarea centurii se face puțin diferit, dar nu e un dat nepurtarea ei.

Centura de siguranță nu se poartă niciodată direct peste protuberanța sarcinii, ci sub sau deasupra, și nu între sâni componenta oblică. Iar disconfortul minimal dat de centură nu e comparabil cu beneficiul acesteia în cazul unui accident.

În fapt nu există risc, ci doar disconfort pentru mamă. Minimal”, a punctat medicul.

Dr Andreas Vythoulkas: ”Dacă totul este în ordine, până la 32 de săptămâni, ideal este să poarte centură”

Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, cu competențe în infertilitate, a explicat pentru Ziare.com de ce este bine ca femeile gravide să poarte centură atunci când starea de sănătate le permite acest lucru.

”Întotdeauna, când luăm o decizie de acest fel, în ambele variante există riscuri. Dar întotdeauna încercăm să vedem ce este mai mare: beneficiul sau riscul.

În acest caz, dacă avem un impact major, riscul este mult mai mare dacă nu purtăm centura de siguranță, față de cazul în care avem centură.

Este pusă în pericol și viața femeii, nu numai a bebelușului.

Cu alte cuvinte, dacă totul este în regulă, nu există o indicație medicală, ideal este să purtăm centură. Vorbim de o sarcină de până la 32 de săptămâni. După această perioadă este la indicația doctorului care monitorizează sarcina”, a explicat medicul Andreas Vythoulkas.

Excepțiile de la portul centurii prevăzute de lege

În acest moment, conform Codului Rutier, are o serie de prevederi privind portul centurii de siguranță.

 • Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate.
 • Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.
 • Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum și persoanelor care ocupă scaunul din față să țină în brațe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.

Excepțiile de la obligația de a purta centura de siguranță:

 • conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
 • femeile în stare vizibilă de graviditate;
 • conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
 • persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță; acestea sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia
 • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Lista afecțiunilor care pot scăpa pasagerii dintr-o mașină să nu poarte centură de siguranță

Lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.246/2007 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone şi a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav, potrivit alexis-medical.ro.

Potrivit acestui act normativ, afecțiunile pentru care se aplică excepția de a purta centura de siguranță sunt:

 • sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
 • leucemii acute şi cronice;
 • ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;
 • status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator;
 • by-pass extraanatomic axilo-femural;
 • pace-maker cardiac recent montat;
 • afecţiuni acute ale sânului;
 • obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

În cazul nepurtării centurii de siguranță, sancțiunea pentru șofer este de 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare. Adică de la 290 lei la 435 de lei. Însă se poate plăti 145 de lei în 15 zile.

Și pasagerii prinși fără centură pot plăti amenzi cuprinse între 290 de lei și 435 de lei.Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri