27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Cartea pe care o joacă premierul indian Narendra Modi în SUA. America încearcă să atragă de partea sa India pentru a contracara China

Publicat peDeclarațiile oficialilor americani înaintea vizitei au fost entuziasmante pe tema relațiilor SUAIndia, lăudând „parteneriatul semnificativ de apărare” și descriindu-l ca „o legătură unică între cele mai vechi și mai mari democrații din lume”. Înainte de plecarea sa din India, Modi a spus: „Această invitație specială este o reflectare a energiei și vitalității parteneriatului dintre democrațiile noastre”.

Cu toate acestea, această călătorie – a șasea călătorie a lui Modi în SUA de când a venit la putere în 2014, dar prima în care i se va oferi o cină de stat în onoarea sa – este de așteptat să ofere o optică mai mult decât bună pentru prim-ministrul indian. Mulți se așteaptă ca acesta să cristalizeze în continuare legăturile dintre două țări și să stimuleze o relație care a fost pe o traiectorie ascendentă timp de două decenii – chiar dacă ei rămân în mod fundamental opuși în mai multe probleme cheie. Se spune că apărarea, tehnologia, securitatea, AI, telecomunicațiile, vizele, producția și spațiul sunt toate pe agenda discuțiilor. Între timp, este puțin probabil ca problemele erodării democrației în India și a spațiului în scădere pentru disidență și societatea civilă sub Modi să fie discutate în profunzime.

Proeminența crescândă a Indiei, atât din punct de vedere economic, cât și geopolitic, face ca administrația Biden – precum cele ale lui Trump, Obama și Bush înaintea ei – să nu o poată ignora. Cu toate acestea, majoritatea experților spun că China a fost motorul fundamental al acestei alianțe în creștere.

„La Washington, speranța este de a construi un cadru extins de descurajare pentru a încerca să țină China în frâu”, a declarat Milan Vaishnav, directorul programului pentru Asia de Sud la Carnegie Endowment for International Peace. „Atât din punct de vedere geografic, cât și strategic și economic, India a devenit un pivot în acest cadru.”

Componenta militară și economică

Această aliniere geopolitică de stopare a Chinei – care a condus și la formarea Quad, o grupare de securitate din care fac parte India, SUA, Australia și Japonia – a condus la o înflorire fără precedent a cooperării în materie de securitate și apărare între SUA și India. A existat un schimb sporit de informații și exerciții militare comune în Himalaya, aproape de granița cu China, iar vizita lui Modi în SUA este de așteptat să ducă la încheierea mai multe acorduri de apărare pentru tehnologia de supraveghere și drone.

India a îmbrățișat noua dorință a Washingtonului de a-și împărtăși tehnologia avansată și resursele cibernetice, având în vedere că propriile progrese tehnologice au rămas cu mult în urma celor ale Chinei. Modi va spera să încheie un acord de referință care să îi permită gigantului american General Electric să producă motoare cu reacție în India, pentru a propulsa…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri