3.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Casa parohială ridicată de preotul Belciug, personaj în romanul „Ion”, a luat foc: „Au ars 100 de ani de istorie și literatură”

Publicat peCasa parohială ridicată de faimosul preot Belciug, unul dintre personajele care apar şi în romanului „Ion”, de Liviu Rebreanu, a luat foc, noaptea trecută. Flăcările au cuprins acoperişul, iar actualul preot, care se afla înăuntru, s-a ales cu arsuri la nivelul capului. Oamenii din localitatea care poartă acum numele scriitorului, din județul Bistrița-Năsăud, s-au grăbit să dea o mână de ajutor pompierilor. Cauza incendiului nu este cunoscută încă.

Alarma s-a dat aseară, în jurul orei 22:00. „Stau aici (în localitate), sunt vecin cu părintele. Am auzit când a strigat:  ‘Arde, arde!’ Şi am ieşit afară şi am văzut că arde casa”, a spus localnicul care a dat alarma după ce a auzit zarvă în jurul său. 

Imobilul, construit de pe vremea lui Liviu Rebreanu

Oamenii din zonă au sunat întâi la 112, apoi au tras clopotul şi, cu mic cu mare, au încercat să stingă incendiul. Mai ales că imobilul are o însemnătate aparte, fiind construit de pe vremea lui Liviu Rebreanu. „Casa este veche, are 100 de ani, de pe timpul lui Belciug. Dacă ştiţi romanul ‘Ion’, de atunci e contruită casa parohială. Există chiar și o emblemă pusă pe peretele casei, că e ridicată de preotul Belciug în 1920. Au ars 100 de ani de istorie și literatură”, a declarat unul dintre vecinii preotului. 

Preotul a reușit să iasă la timp 

Preotul, care era în casă în momentul izbucnirii incendiului, a reușit să iasă la timp. „Părintelui paroh i s-au acordat îngrijiri medicale, dar a refuzat transportul la spital. A suferit o arsură la nivelul capului. Ne-am speriat foarte tare, nişte persoane au intrat înăuntru, în casă, ca să vadă dacă mai sunt persoane rămase”, a spus unul dintre pompierii de la secția locală de pompieri din Năsăud, potrivit observatornews.ro

Incendiul a fost lichidat într-o oră

Pompierii, care au intervenit cu cinci autospeciale, au reuşit să lichideze incendiul în aproximativ o oră, înainte ca flăcările să se extindă şi la vecinătăţi. Urmează ca angajații ISU Bistrița-Năsăud să stabilească și cauza exactă a incendiului. Sursa: www.stiridecluj.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri