14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Câtă apă trebuie să bei. Necesarul zilnic pentru o viață sănătoasă

Publicat pe


Câtă apă trebuie să bei pentru o viață sănătoasă? Apa, ca și aerul, este esențială pentru a întreține viața, iar consumarea ei în cantitățile recomandate este utilă atât pentru menținerea unei greutăți optime, cât și pentru asigurarea funcțiilor vitale. Recomandarea generală a medicilor este de a bea aproximativ doi litri de apă  pe zi însă, în realitate, necesarul de apă poate varia foarte mult (între 25-40 ml/Kg corp/zi). Cu cât o persoană are mai multe kilograme, necesarul ei de apă va fi mai mare.

Apa acționează la nivel celular

Corpul uman conține apă în proporție de 60%. Cu toate acestea, el pierde constant apă pe parcursul zilei, prin micțiune sau transpirație, dar și prin alte funcții normale ale organismului cum ar fi respirația.

Apa acționează la nivel celular, iar cu ajutorul ei sunt reglate o multitudine de procese:

  • menținerea temperaturii corporale: atunci când temperatura corpului este ridicată, apare cel mai adesea fenomenul de deshidratare. Aportul de apă combate acest fenomen, oferind organismului cantitatea de lichide pierdută ca urmare a creșterii temperaturii;
  • reducerea tensiunii arteriale: hidratarea joacă un rol esențial în acest proces, reducând și efectele unei tensiuni arteriale ridicate;
  • funcționarea sistemului nervos central: ajută la menținerea într-o stare de echilibru a neuronilor. Hidratarea previne oboseala și lipsa concentrării;
  • digestia: absorbția nutrienților este influențată de cantitatea de apă consumată. Digestia este mult îmbunătățită, la fel și tranzitul intestinal;
  • funcționarea rinichilor: este asigurată printr-un aport corect de lichide (rinichii au rolul de a filtra lichidele și de a elimina toxinele din corp prin producerea urinei).

Câtă apă trebuie să bei

Un consum de apă rezonabil, mediu, de aproximativ 2 litri pe zi, poate fi suficient pentru a acoperi nevoile organismului.

Nu trebuie să aștepți să ți se facă sete, ci poți implementa un program, prin care să îți amintești în permanență să consumi apă, la intervale regulate. În plus, îți poți începe ziua bând un pahar de apă, pentru a accelera tranzitul intestinal, pentru vitalitate și pentru a evita deshidratarea.

De asemenea, consumă apă în timpul meselor și înainte de acestea. Acest lucru va reduce pofta de mâncare și va ajuta digestia.

Sursa: www.impact.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri