25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Câteva cifre interesante legate de războiul din Ucraina!

Publicat peRăzboiul din Ucraina, declanşat de Rusia „cu încălcarea Cartei Naţiunilor Unite”, are consecinţe în 74 de ţări în curs de dezvoltare şi afectează 1,2 miliarde de oameni, a declarat marţi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la începutul unei sesiuni a Consiliului de Securitate.

Analiza ONU are în vedere populaţia „deosebit de vulnerabilă la explozia preţurilor alimentelor, energiei şi îngrăşămintelor”, a explicat Guterres, conform AFP.

„Războiul din Ucraina trebuie să înceteze – acum. Avem nevoie de negocieri de pace serioase, pe baza principiilor Cartei Naţiunilor Unite”, a spus Guterres.

Potrivit secretarului general, războiul acesta reprezintă „una din cele mai mari provocări la adresa ordinii internaţionale şi a arhitecturii globale de pace”. „Ne confruntăm cu invadarea totală, pe mai multe fronturi, a unui stat membru al Naţiunilor Unite – Ucraina, de către altul – Federaţia Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate”.

El a arătat că Moscova are mai multe obiective în Ucraina, „printre care redesenarea frontierelor recunoscute internaţional între cele două ţări”.

„Ofensiva rusă a dus de asemenea la strămutarea a peste zece milioane de oameni în numai o lună – cea mai rapidă deplasare forţată a populaţiei după al doilea război mondial”, a mai susţinut Guterres.

Rusia a iniţiat evacuarea a 600.000 de persoane din Ucraina, care au plecat „nefiind constrânse sau răpite”, după cum afirmă Occidentul, a afirmat marţi în Consiliul de Securitate ambasadorul rus la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Vasili Nebenzia, informează AFP şi TASS.

„Nu am venit în Ucraina pentru a cuceri teritorii”, a mai declarat Nebenzia, contestând din nou acuzaţiile împotriva forţelor militare ruse privind comiterea de atrocităţi. „Lăsăm pe conştiinţa voastră acuzaţiile lipsite de dovezi la adresa militarilor ruşi, declaraţii care nu sunt confirmate de niciun fel de mărturii”, a spus Nebenzia.

Totodată, Nebenzia a afirmat că există „mii de oameni care sunt gata să ofere mărturii cu privire la crimele neonaziştilor” în Ucraina. „Ni se spune că în Ucraina nu pot fi neonazişti, însă noi ştim foarte bine că ei nu doar că sunt acolo, ci, din păcate, fac jocurile”, a acuzat ambasadorul rus la ONU.

El a acuzat Kievul că intenţiona să rezolve problema Donbasului în martie pe cale militară.

De asemenea, potrivit lui Nebenzia, ţările occidentale vor prelungi conflictul din Ucraina, prin livrarea de arme şi muniţii Kievului. Totodată, el a afirmat că ţărilor occidentale „nu le pasă deloc deloc de Ucraina”, că ea „a fost şi este pentru ele doar un pion în jocul geopolitic împotriva Rusiei, (pion) pe care îl vor sacrifica uşor”.

Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri