0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

Ce a descoperit Direcția Sanitar-Veterinară în comuna de unde provin cei trei bărbați internați cu suspiciune de Antrax

Publicat pe


Trei bărbați au fost internați la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu simptome clinice ale infecției cu Antrax cutanat. Conform surselor din spital, aceștia s-au prezentat cu o stare generală de rău, iar la nivelul pielii aveau leziuni cu o formațiune neagră în mijloc: forma de manifestare asociată infecției cu bacteria care cauzează Antrax.

„Antraxul apare în mod obişnuit la animale şi este o boală foarte gravă pentru oameni. Antraxul se răspândeşte prin intermediul sporilor ce se găsesc la nivelul solului. Aceştia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi,
medicul Florin Roşu, citat de News.ro.

Anchetă epidemiologică

Între timp, Direcția Sanitar-Veterinară a declanșat o anchetă în comuna Movileni, de unde provin cele trei persoane. Acolo au descoperit mai multe animale moarte și aruncate în câmp.

Pacienții sunt din localitatea Iepureni, comuna Movileni, de lângă Iași, și cu toții au început să se simtă rău la circa două săptămâni după ce au aruncat, ars și îngropat cadavre ale unor bovine care au murit în condiții necunoscute. Doi dintre bărbați au venit să îl ajute pe al treilea, care avea o gospodărie cu aproape 140 de bovine.

Libertatea a consultat un raport al Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care a trimis o echipă duminică, 9 iulie, în control la gospodăria bărbatului. În document se menționează faptul că au fost identificate 130 de animale, sănătoase, dar că la câteva sute de metri de locul în care erau acestea îngrădite au fost descoperite rămășite în descompunere de la opt animale.

O parte fuseseră îngropate, o parte arse, dar două dintre leșuri erau întregi, în stare avansată de descompunere.

Cu prilejul unei alte vizite, luni, 10 iulie, a fost identificat încă un cadavru de bovină îngropat de un alt sătean.

Specialiștii merg din casă în casă

Toate au fost arse, îngropate adânc și acoperite cu var cloros, prelevându-se probe de la fiecare pentru a se determina care a fost cauza morții. 

Deși analizele de laborator vor veni cel mai devreme miercuri, 12 iulie, DSVAS a tratat cazul ca pe un focar: bovinele din comună care nu au fost vaccinate anti-Antrax vor fi imunizate, iar specialiștii merg din casă în casă pentru a realiza o anchetă epidemiologică, să vadă dacă sunt alte urme de infectare la oameni sau animale.

„Vorbim de o suspiciune că nu avem analizele de laborator ca să confirme diagnosticul de Antrax. De la prima bovină de la care au fost recoltate probele, acum o săptămână, nu au…Sursa: www.libertatea.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri