16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

Ce este bine să mănânci de Schimbarea la Față? Fructul pe care trebuie să îl aibă toți credincioșii pe masă

Publicat pe


Luna august este încărcată de sărbători religioase importante, iar una dintre ele este Schimbarea la Față a Domnului. Tradiția datează din secolul al IV-lea și amintește de momentul în care apostolii și-au dat seama că Iisus este Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, unele mai interesante decât altele. Iată ce este bine să mănânci de Schimbarea la Față. 

Schimbarea la Față 2023, singura sărbătoare cu dezlegare la pește 

Pe 6 august 2023, creștinii de pretutindeni sărbătoresc Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos – o tradiție ce datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat o biserică pe Muntele Taborului.  

Schimbarea la Față reprezintă momentul în care apostolii și-au dat seama că Iisus Hristos nu este un proroc, ci însuși Fiul lui Dumnezeu. Pe când Iisus se ruga, apostolii, moleșiți de somn, au tresărit la o imagine nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, iar hainele Sale străluceau ca zăpada. 

”Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”. (Matei 17:2)

”(…) şi S-a schimbat la faţă înaintea lor. Şi veşmintele Lui s-au făcut strălucitoare, albe foarte, ca zăpada, cum nu poate înălbi aşa pe pământ înălbitorul”. (Marcu 9: 2-3)

Schimbarea la Față, numită și Obrejenia sau Probejenia, pică în Postul Adormirii Maicii Domnului și este singura sărbătoare în care se oferă dezlegare la pește, pentru bucuria praznicului. Odată cu Obrejenia, se spune că se dă dezlegare și la mâncatul merelor, perelor, perjelor şi mai ales strugurilor, existând credinţa că cei care mâncau struguri înainte de 6 august îşi afuriseau mațele. 

Citește și: Schimbarea la Față. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă?

Ce este bine să mănânci de Schimbarea la Față? 

Mulți credincioși se întreabă ce este bine să mănânci de Schimbarea la Față, având în vedere că sărbătoarea pică în Postul Maicii Domnului, unul dintre cele mai lungi posturi din an. Acesta începe pe data de 1 august și se încheie pe 14 august.  

Ei bine, fiindcă pică în timpul postului, Biserica dă dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că în această zi credincioșilor le este permis să consume pește și alte alimente derivate din pește (de pildă, icrele sau peștele afumat). O altă variantă excelentă pentru a marca așa cum se cuvine Schimbarea la Față este peștele la grătar.  

Se spune că începând cu data de 6 august fructele capătă dulceață, până acum fiind acre. Prin urmare, în această zi pot fi consumate fructe, mai ales struguri. În popor, se obișnuiește ca ziua de 6 august să fie prima zi în care se pot mânca strugurii.  

Pentru anul agricol, Schimbarea la Față sau Probejenia reprezintă trecerea de la vară la toamnă…Sursa: www.impact.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri