10.6 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022

Ce i-a transmis Vladimir Putin lui Viktor Orban după victoria în alegerile parlamentare

Publicat pePutin și-a exprimat speranța că legăturile dintre Moscova şi Budapesta se vor consolida, precizează Kremlinul, citat de AFP şi EFE.

„Șeful statului rus s-a declarat convins că, în ciuda unei situații internaționale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale şi a parteneriatului între Moscova şi Budapesta va corespunde intereselor popoarelor rus şi ungar”, se precizează în comunicatul președinției ruse.

Cu 53,1% după numărarea a 98% din voturi, FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative care au avut loc duminică în Ungaria, la mare diferență față de Alianța opoziției unite, condusă de Peter Marki-Zay (35%).

Orban are, astfel, cale liberă către un al patrulea mandat consecutiv de premier, al cincilea din cariera sa politică.

Presa internațională notează că, după anunțarea rezultatelor parțiale, premierul maghiar a profitat de ocazie pentru a se distanța din nou de Uniunea Europeană.

Astfel, potrivit BBC, Orban i-a criticat pe „birocrații de la Bruxelles” și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, numindu-i „adversari”, în discursul de după închiderea urnelor.

Analiști: Orban a fost avantajat electoral de războiul din Ucraina

Analiștii scenei politice maghiare spun că Orban a fost avantajat electoral de războiul purtat de Rusia în Ucraina l-a avantajat pe Orban.

El s-a prezentat în fața alegătorilor drept garantul stabilității în vremuri tulburi.

Putin și Orban au de mult timp relații amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, și UE și NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a acestor din urmă organizații.

La începutul lunii februarie, în plină criză ruso-occidentală care a precedat ofensiva rusă din Ucraina, șeful guvernului de la Budapesta s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova, afișându-și, din nou, apropierea de liderul de la Kremlin.

Premierul Ungariei, suveranist şi conservator, afișează în general o apropiere de Moscova în multe dosare. El a devenit, de-a lungul anilor, liderul din UE cel mai aliniat cu Kremlinul.

Astfel, Ungaria a fost prima țară din Uniunea Europeană care a folosit vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, deși acesta nu a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

De la începutul invaziei militare ruse din Ucraina, Orban a refuzat să livreze arme Kievului şi să ia în considerare sancțiuni care i-ar priva pe unguri de petrolul și gazul din Rusia. 

Sursa: www.antena3.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri