9.3 C
București
luni, 27 martie 2023

Ce pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

Publicat pePensia de la stat nu ne va asigura o bătrâneţe fără griji, chiar dacă vom avea un stagiu de cotizare de 35 de ani, câtă vreme nu ne va asigura nici coşul minim, arată calculele.

Totul se întâmplă pentru că populaţia activă este în continuă scădere, iar analiştii se aşteaptă ca numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor să zdruncine sistemul de pensii din România. 

Astfel, românii care vor ieşi din câmpul muncii peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de cât au contribuit.

Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul. 

Aceasta pentru că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei – brut, 3.972 lei – net) la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii.

Viitorii pensionari nu vor primi înapoi toţi banii cu care contribuie acum

Citeşte şiTalonul de „pensie nesimţită” din ianuarie 2023, al unui pensionar MAI, postat pe internet. Câţi bani câştigă românul

Pe lângă suma care nu acoperă decât un sfert din coşul minim, viitorii pensionari nu vor primi înapoi pe cât contribuie acum.

O persoană care câştigă salariul mediu pe economie va avea o contribuţie, în 35 de ani, de puţin peste 700.000 de lei. Aceasta îi va asigura, însă, o pensie pentru o durată de doar 33 de ani, mai spun analiştii economici.

„Undeva la orizontul anilor 2050-2060, populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. 

Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România.

„Combinat cu emigraţia persoanelor active, vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5-4 milioane de salariaţi”, completează Adrian Benţa, analist fiscal.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Marius Budăi crede că scenariul e pesimist

Ministrul Muncii, Marius Budăi, crede însă că scenariul este unul pesimist.

„Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România, lucrurile vor arăta altfel. 

Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”, spune Budăi.

Analiştii recomandă să ne orientăm şi spre alte forme de economisire pentru bătrâneţe, spre exemplu pilonul doi de pensii.

„Trebuie să ne gândim fiecare foarte exact la viitorul nostru. Pilonul 2 de pensie o să fie o sursă foarte importantă în momentul în care vom ieşi la pensie şi cu siguranţă ar trebui să suplimentăm, fie pensii private pilonul 3, fie alte investiţii, de exemplu în imobiliare”, recomandă Adrian Benţa, potrivit observatornews.ro.

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari. 

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Sursa: www.antena3.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri