5.9 C
București
joi, 24 noiembrie 2022

Ce preț real are terenul fostului Liceu de Arte. Primăria Timișoara vrea să îl cumpere, dar nu la un preț supraevaluat

Publicat pe


Consilierii locali timișoreni s-au certat, joi seara, pe un proiect referitor la achiziția terenului care găzduiește fostul Liceu de Arte și fostul sediu al Inspectoratului Școlar Județean, un cvartal cu ieșire la patru străzi, situat chiar peste drum de sediul Primăriei Timișoara. Disputa a pornit de la prețul cerut de proprietar pentru acel teren, iar unul dintre consilieri, speriat că se va pierde acel teren a cerut achiziția în orice condiții, spunând că această operațiune ar fi o … minune pentru oraș.

Actualul proprietar al terenului avea vise mari acolo, vedea dezvoltări imobiliare pe locul vechilor clădiri, hoteluri, locuințe, magazine. A făcut și un Plan Urbanistic Zonal, a beneficiat de ”bețe în roate” cât s-a putut, aleșii locali au avut tot felul de viziuni și frici urbanistice, cert este că proiectul a devenit istorie. Începând de joi chiar și teoretic, pentru că acel PUZ a expirat. Acum, dorește să vândă terenul, iar legal a întrebat primăria dacă vrea să îl cumpere, pentru o căruță de bani, adică peste 11 milioane de euro.

Proiectul de hotărâre referitor la dreptul de preempțiune a fost propus Consiliului Local Timișoara și a devenit instant subiect de dispută. Deși nimeni nu a contestat posibilitatea de a cumpăra acel teren, motivul discuțiilor s-a referit la prețul care ar trebui plătit. Actuala administrație îl consideră enorm, iar expirarea PUZ este un motiv cert pentru scăderea acelui preț. Alți consilieri au considerat că terenul trebuie achiziționat cu orice preț, iar un asemenea contract ar fi o minune pentru oraș!

La vremea lui, Planul Urbanistic Zonal al unui mare proiect imobiliar pe terenul de lângă Primărie, gândit cu prețul demolării Liceului Israelit (de Arte) și a Inspectoratului Școlar a stârnit multe reacții vehemente. Azi, a fost ultima zi în care acest PUZ a fost valabil. În Consiliul Local, proprietarul terenului și-a exprimat intenția de a-l vinde și, așa cum cere legea pentru clădirile și terenurile din zona de monumente, a întrebat Municipalitatea dacă nu vrea să-l cumpere. Prețul cerut: 11,2 milioane de euro. Cred în valoarea acestui loc: atât ca poziție, cât și ca istoriei și memorie urbană. Da, vreau să obținem pentru Timișoara acest teren, dar nu în orice condiții. Nu vreau să luăm decizia neinspirată de a cumpăra la un preț supraevaluat un teren cu clădiri, pe care în 2016 aceeași proprietari au vrut să-l vândă cu 5 milioane de euro. Și pe care administrația de atunci, cu largul concurs al unor consilieri care sunt și azi în funcție, a decis să nu-l cumpere”, a spus primarul Dominic Fritz.

Nu se cumpără, în urma unei înțelegeri, acel teren de către municipalitate, ci de către altcineva, nu e problemă, se pot purta discuții și cu acel cumpărător pentru a se realiza acolo un proiect de bun simț.

”Dacă proprietarul nu va reuși să-l vândă cu peste 11 milioane de euro, pentru orice modificare de preț – în sus sau în jos – este obligat de lege să vină din nou în Consiliul Local pentru exercitarea dreptului de preempțiune. Și, chiar dacă nu putem cumpăra acest teren, faptul că PUZ-ul expiră ne dă șansa să ne implicăm în viitoarea documentație urbanistică, poate cu un alt proprietar și să punem în valoare acest loc ultracentral al Timișoarei, încărcat de istorie”, a mai spus Fritz.

Sursa: debanat.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri