25.9 C
București
miercuri, 10 august 2022

Ce promisiuni pune Rafila pe masa bolnavilor

Publicat peMinistrul Sănătății, Alexandru Rafila, se declară convins că se vor găsi rapid soluții pentru creșterea normei de hrană pentru pacienții din spitale, dar atrage atenția că situația economică este „foarte dificilă”.

Răspunzând la o întrebare, Rafila a precizat, marți, că a vorbit despre acest subiect cu Casa de Asigurări, în urmă cu o lună.

„Sunt convins că vom găsi rapid o soluție pentru pacienții obișnuiți. Suma de 20 de lei reprezintă o creștere semnificativă față de suma de 11 lei care există în momentul de față”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, managerii spitalelor pot suplimenta această sumă în funcție de fondurile disponibile.

„Totuși, trebuie să ne gândim că ne aflăm într-o situație foarte dificilă din punct de vedere economic. Cresc foarte mult cheltuielile cu utilitățile și atunci probabil că spațiul pe care îl au managerii ca să suplimenteze hrana pacienților este foarte mic sau nu există și atunci trebuie să găsim o soluție. Am făcut deja o simulare să vedem care sunt cifrele, câte internări sunt, cât durează, care ar putea fi costurile, astfel încât să putem să ajungem la 20 de lei pentru pacienții standard”, a spus Rafila.

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că din cei 11 lei, cât este norma de hrană în spitale, trebuie asigurate trei mese pe zi. „Pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine”, susține medicul.

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, arăta, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului, că mâncarea din spital rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.

„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, se arăta în postare.

Confrom acesteia, în 2021, suma alocată pentru un bolnav a crescut cu un leu, de la 10 la 11 lei.

„E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, mai spunea magagerul institutului.

Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri