16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

Ce s-a întâmplat cu aeronava Boeing 707, cumpărată de Nicolae CEAUȘESCU și folosită de primii trei președinți ai României

Publicat pePreședintele Klaus Iohannis a plecat în Japonia cu un avion închiriat al cărui cost este estimat la aproximativ 350.000 de euro. Asta pentru că țara noastră nu mai are un avion dedicat oficialilor din 2012. Atunci, aeronava Boeing 707, cumpărată de Ceaușescu și folosită de următorii trei președinți, a fost vândută Americii.

În prezent, fostul avion prezidențial a fost transformat într-o cisternă zburătoare și este folosit pentru armata americană.

Țări precum Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria au câte un Airbus pentru uz oficial, iar Polonia, un Boeing. Boeingul 707 a ajuns la Ceaușescu în 1974. A fost perioada de deschidere a regimului comunist către restul lumii. Așa că avionul l-a purtat pe dictator în Africa, Asia, Europa și America.

După căderea regimului comunist, aeronava a zburat câteva luni în zona Caraibelor și în America de Sud, închiriat unei companii americane. În 1995, avionul a stat câteva luni la o companie din Pakistan, tot închiriat. Întors acasă, a primit și vopsea nouă – dungă tricoloară pe lateral și textul România, lângă ușa din față, scrie Digi24.

Avionul oficial a fost revopsit în alb cu o dungă albastru pe lateral, atunci când a revenit Ion Iliescu la Cotroceni. Așa a rămas și în perioada mandatului lui Traian Băsescu, ultimul președinte care a folosit avionul moștenit de la Ceaușescu.

În cele din urmă, aeronava prezidențială a ajuns Statele Unite în 2012, dar primul zbor a avut loc abia în 2020. Compania care l-a cumpărat din România, Omega Air, oferă servicii de realimentare în aer pentru Pentagon.

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri