27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Ce să NU lăsați niciodată în mașină când e caniculă. Sfaturi importante de la specialiști

Publicat pe


Date fiind temperaturile ridicate ce sunt anunțate în aceste zile, în mai multe zone ale țării, și având în vedere faptul că sunt mulți cei care se deplasează cu autoturismul, pentru a ajunge la muncă sau pentru a rezolva diverse treburi prin oraș, specialiștii explică exact ce obiecte nu trebuie lăsate în mașină pe timp de caniculă.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au precizat, într-o postare făcută joi, 13 iulie, pe pagina de Facebook a IGSU, ce nu ar trebui lăsat în mașină pe timpul caniculei.

În primul rând, specialiștii explică din start faptul că, în zilele cu temperaturi caniculare, în niciun caz nu trebuie lăsași în mașină, singuri, copiii mici și nici animalele de companie, pentru că riscă să facă hipertermie.

Copiii mici lăsați singuri în mașini sunt expuși riscului de hipertermie (supraîncălzire), deoarece nu își pot regla temperatura corpului la fel de repede ca adulții. Starea de sănătate a unui copil mic blocat într-o mașină fierbinte se poate deteriora în câteva minute, așa că nu ar trebui să fie lăsat niciodată singur – nici măcar un minut.

Animalele de companie nu trebuie lăsate singure într-un vehicul niciodată, mai ales în zilele caniculare”, transmite IGSU, în mesajul postat joi, 13 iulie.

Nu uitați în mașină brichete sau recipiente cu gel antibacterian!

Specialiștii atrag atenția că vara temperaturile din mașini pot fi cu mult mai mari decât cele din exterior (sursa foto: Facebook/Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania)

Și cum mulți fumători au în mașină brichete, iar în această perioadă călduroasă nu sunt puțini nici cei care au la ei, „de rezervă”, un spray antiperspirant, care sa-i ajute să facă față temperaturilor ridicate, e bine să nu le lăsați în autoturism, când plecați de la volan.
Așadar, e bine să aveți în vedere să nu uitați în autoturisme trei obiecte – între ele și brichetele – care, în contextul temperaturilor ridicate, pot deveni surse de risc și pot provoca pagube. La fel, e bine să evitați să lăsați în mașină, cu atât mai puțin direct sub lumina soarelui, recipiente cu gel împotriva bacteriilor, folosit la dezinfectarea mâinilor.

„Când temperatura de afară este foarte ridicată, anumite obiecte uitate în autovehicule pot provoca daune și îi pot răni pe ocupanți.

Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.

La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.

Gelul antibacterian conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze”, a mai transmis sursa citată.

Vă amintim că joi dimineață, meteorologii au emis avertizări de caniculă și disconfort termic ridicat, pentru mai multe zone din țară….Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri