27.8 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022

Ce se va întâmpla dacă China atacă Taiwanul: Șocul ar lovi lumea înzecit față de invazia lui Putin VIDEO

Publicat peMarti, 09 August 2022, ora 23:33

1591 citiri

Invazia Ucrainei de către Rusia a tulburat piețele globale de energie și a provocat o penurie de alimente în unele părți din lume. Dar, un război al Chinei împotriva Taiwanului ar putea declanșa o catastrofă economică globală, cele mai mari pagube tuturor țărilor decât oricare confruntare militară de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Comerțul Statelor Unite ar fi lovit în mod dezastruos, în condițiile în care schimburile cu China sunt de 656 de miliarde anual, iar cel cu Taiwan însumează 114 miliarde de dolari, compartiv cu 36 de miliarde de dolari cu Rusia (înainte de invazia din Ucraina) și 4 miliarde de dolari cu Ucraina, potrivit Yahoo News.

Astfel, comerțul american cu China și Taiwan este de 10 ori mai mare decât cel cu Rusia și Ucraina, de dinainte de conflictul declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie 2022.

Putin îngroapă economia Rusiei: Cum s-a prăbușit după începerea invaziei din Ucraina

Trebuie menționat faptul că aceleași dependențe există între China, Taiwan și majoritatea economiilor avansate din lume, inclusiv cu statele din Uniunea Europeană. În cazul unui război între China și Taiwan, ”efectele economice mondiale ar fi dezastruoase. O criză globală ar fi garantată”, a spus Hal Brands și Michael Beckey în noua lor carte ”Danger Zone: The Coming Conflct with China” (Zona de pericol: Conflcitul viitor cu China).

Taiwan s-a desprins de China în anul 1949, la sfârșitul războiului civil din China, iar acum el funcționează ca o democrație independentă. Însă, China consideră că Taiwanul este doar o republică renegată, iar președintele Xi Jinping insistă că ”reunificarea” este inevitabilă.

O țară NATO se prăbușește din cauza lui Putin: Prețurile la alimente au crescut cu 94,7%, iar ce e mai rău urmează

Compania de cercetare Rand a estimat că un război care să implice China și Statele Unite ar reduce cu 5% economia SUA de 23 de trilioane de dolari, iar acest lucru ar fi cea mai mare lovitură adusă prosperității americane de la Marea recesiune din anii 1930.

Să spunem că recenta criză financiară din 2009 a dus la scăderea cu 2,6% a PIB-ului Statelor Unite. În schimb, economia Chinei care este de 17 trilioane de dolari ar suferi mult mai mult, iar PIB-ul său ar coborî cu 25%, potrivit Rand.

Economia Taiwanului ar suferi cel mai mult, ea fiind de numai 760 de miliarde de dolari. Ucraina, aflată în război cu Rusia, va avea o scădere dramatică a PIB-ului cu 45% în acest an, 2022.Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri