6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023

Ce trebuie să faci cu medicamentele EXPIRATE. Nu se aruncă la gunoi

Publicat peMulți români au acasă o mini farmacie, însă, de cele mai multe ori, acestea ajung să expire dacă nu sunt folosite. Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate? Acestea nu se aruncă la gunoi, sub nicio formă!

Medicamentele expirate sunt deșeuri menajere periculoase, așadar acestea nu pot fi aruncate la gropile de gunoi, în cursurile de apă sau pe sol pentru că poluează grav mediul, ci trebuie predate farmaciilor.

Cum te poți debarasa de medicamentele expirate sau deteriorate în siguranță

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este specificat faptul că ”medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Doar unele farmacii au contracte cu firmele specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și au, de asemenea, un sistem funcțional de preluare a medicamentelor expirate de la consumatori, pe bază de proces-verbal.

De asemenea, medicamentele pentru chimioterapie au un regim special de eliminare. Acestea trebuie returnate în clinica sau cabinetul medicului care le-a prescris. Acest tip de medicamente este foarte periculos și poate provoca efecte adverse grave uneori prin simpla lor atingere.

Important de menționat este și că medicamentele sigilate sau ambalate în doze individuale (care nu sunt expirate) pot fi preluate, colectate și redistribuite de anumite organizații, grupuri sau cabinete medicale.

Caz grav petrecut în România

În după-amiaza zilei de 15 martie 2023, mai mulţi copii s-au jucat în preajma containerelor pentru deşeuri dintr-un cartier al orașului Roman din județul Neamț, descoperind o pungă în care se aflau medicamente homeopate expirate de câţiva ani. Le-au mâncat, iar după lăsarea întunericului li s-a făcut rău, părinţii alertând medicii prin 112.

Pacienţii au fost transferaţi la Secţia Pediatrie, fiindu-le administrat tratamentul specific în astfel de cazuri, iar după câteva ore de supraveghere au fost externaţi, starea lor nefiind gravă. Copiii intoxicaţi au vârste cuprinse între 4 şi 16 ani, fiind vorba despre şapte fete şi şase băieţi.

Autoritățile din Neamț au declanșat în prezent anchete în cazul copiilor intoxicaţi cu medicamente expirate găsite la pubelele de gunoi. Poliția şi Direcţia de Asistenţă Socială fac acum cercetări, potrivit Adevărul.

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri