27.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023

Cei care dețin case și mașini scumpe vor plăti un impozit special

Publicat pe


Persoanele care dețin locuințe și mașini scumpe vor plăti un impozit special, conform proiectului de lege privind măsurile fiscale pus marți în dezbatere publică.

„Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează în funcție de încadrarea într-una dintre situațiile prevăzute la art. 5004, după cum urmează:
a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
b) în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei”, arată proiectul de lege.

Este important de precizat că impozitul special pe locuințe se aplică doar pentru persoane fizice, în timp ce impozitul special pe mașini se va aplica și pentru persoane juridice.

În plus, este important de clarificat că noul articol vorbește despre bunuri imobile (clădiri) și mobile (mașini).

În privinta bunurilor mobile, așa cum este formulat textul de lege, acesta se aplică doar clădirilor rezidențiale (adică de locuit), a căror valoare declarată la taxe locale depășește 2,5 milioane lei.

Mai mult, cota de impunere se aplică doar pe diferență.

Terenul se impozitează separat, în funcție de rang, locație, suprafață, etc. – acesta nu intră în calculul plafonului de 2,5 milioane de lei.

Puteți citi aici forma finală a proiectului de măsuri fiscale și reducere a cheltuielilor bugetareSursa: economedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri