0.9 C
București
joi, 1 decembrie 2022

Centrala nucleară Zaporojie, „total deconectată” de la rețeaua electrică, pentru prima dată în istorie

Publicat pe


Centrala nucleară Zaporojie este total deconectată de la rețea, după ce daunele provocate de un incendiu la liniile electrice au dus la oprirea celor două reactoare rămase în funcțiune, a anunțat joi compania nucleară Energoatom, relatează Reuters și AFP.

Centrala nucleara Zaporojie, controlata de rusiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia în sudul Ucrainei, s-au închis joi, după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice, a anunțat compania nucleară de stat din Ucraina Energoatom.

„Cele două reactoare ale centralei în exploatare au fost deconectate de la rețea. Drept urmare, acțiunile invadatorilor au provocat o deconectare completă a centralei nucleare Zaporojie de la rețeaua electrică, pentru prima dată în istoria sa”, a spus grupul Energoatom pe Telegram.

Incendiile au izbucnit la gropile de zgură ale unei centrale de cărbune situate în apropierea centralei nucleare Zaporojie – cea mai mare din Europa – și au deteriorat liniile electrice care leagă centrala nucleară la rețeaua Ucrainei, a spus compania.

Sistemele de securitate ale centralei funcționau normal și se lucrează la reconectarea unuia dintre reactoare la rețea, a spus compania.

Anterior, agenția de știri RIA Novosti, a relatat că sistemele de siguranță de la centrala nucleară Zapororojie, după ce au fost raportate întreruperi de energie electrică în zone întinse de pe teritoriul controlat de Rusia.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunțat marți că forțele rusești au adus încă două transportoare blindate de trupe și șase camioane la centrala nucleară Zaporojie, situată în orașul ocupat de ruși Enerhodar.

În prezent, Rusia are peste 40 de echipamente militare la centrală, potrivit Energoatom. De asemenea, Rusia a desfășurat acolo trupe suplimentare, a precizat compania.

Dacă centrala Zaporojie explodează, va fi o catastrofă mai mare decât la Fukushima și Cernobil

În ultima perioadă, Rusia a efectuat lovituri de artilerie și aeriene în regiunea Zaporojie, acuză Statul Major General al Ucrainei, unde luptele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa ridică temeri privind un incident nuclear catastrofal.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută că orice avariere a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina ar fi „sinucidere”.

Fostul campion mondial la box la categoria grea Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică dpa, potrivit Agerpres.

Vladimir Kliciko, fratele mai tânăr al primarului Kievului, Vitali Kliciko, şi el fost boxer profesionist, a spus că nu este clar cum rezistă personalul ucrainean în interiorul centralei ocupate de forţele ruse.

„Lumea trebuie să înţeleagă că dacă (centrala Zaporojie) explodează, aceasta va avea efectul (catastrofei de la) Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori”, a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Ce se întâmplă fără curent?

În cazul unei deconectări de la rețeaua electri, centrala s-ar baza doar pe un generator de rezervă alimentat cu motorină, fără alte opțiuni în cazul în care aceasta eșuează, a spus, potrivit Guardian, Petro Kotin, șeful companiei de energie atomică a Ucrainei. După doar 90 de minute fără curent, reactoarele ar ajunge la o temperatură periculoasă.

„În timpul acestei deconectări, centrala nu va fi conectată la nicio sursă de alimentare și acesta este motivul pericolului”, a spus el. „Dacă nu reușiți să asigurați răcirea… timp de o oră și jumătate, atunci va începe deja topirea.”

Care este structura centralei?

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Construcția acesteia a început în 1980, iar cel de-al șaselea reactor a fost conectat la rețea în 1995.

Centrala nucleară de la Zaporojie are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite cu apă, care conțin uraniu 235, ce are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani.

La 22 iulie, doar două dintre reactoarele sale erau în funcțiune, potrivit Agenției pentru Energie Nucleară (NEA).

Care este cel mai mare risc pentru reactoare

Cel mai mare risc pentru reactoare este reprezentat de o scădere a aprovizionării cu apă.

Apa sub presiune este folosită pentru a transfera căldura din reactor și moderare pentru a încetini neutronii.

Moderatorul de neutroni este necesar pentru încetinirea neutronilor rezultați din fisiune (neutron termici) pentru a le crește eficiența de producere a unor noi reacții de fisiune. Moderatorul trebuie să fie un element ușor care permite neutronilor să se ciocnească fără a fi capturați. Ca moderatori se utilizează apa obișnuită, apa grea sau grafitul.

Dacă apa ar fi întreruptă, iar sistemele auxiliare, cum ar fi generatoarele diesel, nu ar reuși să mențină reactorul rece din cauza unui atac, reacția nucleară ar încetini, iar reactorul s-ar încălzi foarte repede.

Citește și:Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri