16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

China ar putea cere SUA Taiwanul pentru a nu sprijini Rusia în Ucraina

Publicat peChina ar negocia cu SUA Taiwanul dacă ar fi cazul să condiționeze sprijinul pentru Rusia în conflictul izbucnit în Ucraina.
SUA s-au declarat „profund preocupate” de poziţia de „aliniere a Chinei cu Rusia” cu privire la războiul din Ucraina, a comunicat luni o înaltă responsabilă a Casei Albe, după o întâlnire la nivel înalt între cele două state la Roma, dar care nu a fost de natură să ducă la o scădere a tensiunii, potrivit France Presse.

La această întrevedere SUA au fost reprezentate de consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, iar China de Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist chinez pentru diplomaţie. Discuţia a durat şapte ore, a indicat reprezentanta Casei Albe, calificând-o „intensă” şi „foarte deschisă”, conform AFP şi Reuters.

Aceeaşi sursă a asigurat însă că întâlnirea în sine era pregătită încă din luna decembrie.

Reprezentanta Casei Albe nu a dorit să comenteze informaţiile din presa americană, potrivit cărora Moscova i-ar fi cerut Beijingului să-i acorde ajutor economic şi militar în cadrul invaziei în Ucraina.

Rusia, care se pregăteşte de un default, a dezminţit aceste informaţii, în timp ce China le-a reproşat americanilor că propagă „fake news”, conform agerpres.ro.

Duminică, Jake Sullivan lansase un avertisment la adresa Beijingului, afirmând într-un interviu acordat CNN: „Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom asista pasiv şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei din cauza sancţiunilor economice”.

Dar Statele Unite nu au precizat până acum ce fel de acţiuni chineze ar putea atrage un răspuns din partea sa ori ce formă ar putea lua acel răspuns, notează AFP.

Washingtonul a acuzat, între altele, China pentru că a contribuit la propagarea „minciunilor” ruseşti despre presupusele laboratoare de arme biologice şi chimice ale SUA în Ucraina.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, regimul comunist chinez, privilegiind prietenia sa cu Moscova, s-a abţinut să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina, mai notează AFP. 

Discuțiile de luni de la Roma, de aproximativ 8-9 ore între cele doup delegații, americană și chineză, arată că cea mai mare economie a lumii, China este direct interesată de ce face Rusia în Ucraina.

Nu și-ar dori o Rusie foarte puternică la granițele ei, dar nici nu ar abandona-o total în fața SUA, deși și-ar dori ca doar cu SUA să-și împartă influența economică pe glob. O Rusie slăbită, aproape vasală financiar Chinei, ar fi de dorit pentru statul comunist.

De asemenea, China nu ar rata acum șansa de a îndepărta SUA de influența pe care o are asupra Taiwanului, fluturând „steagul șantajului” ce ar privi sprijinul acordat Rusiei în conflictul militar din Ucraina.

China ar putea negocia cu SUA Taiwanul la schimb cu neimplicarea alături de Rusia în războiul din Ucraina

La sfârștiul lui februarie, o navă de război americană a naviga prin strâmtoarea Taiwan, într-o activitate de rutină, dar pe care China a descris-o drept „provocatoare”, scrie Reuters.

Flota a 7-a a marinei americane a declarat că distrugătorul de rachete ghidate USS Ralph Johnson, din clasa Arleigh Burke, efectua un tranzit de rutină prin ape internaționale, conform jurnalul.ro.

„Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite față de un Indo-Pacific liber și deschis. Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează oriunde permite legea internațională”, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a, Nicholas Lingot. 

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a monitorizat această trecere, pe care un purtător de cuvânt a calificat-o drept un „act provocator”.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că nava a navigat în direcția nordică prin strâmtoare, că forțele sale au monitorizat trecerea și nu au observat nimic ieșit din comun.

Taiwanul, în alertă

Taiwanul se află într-o stare de alertă accentuată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, temându-se că Beijingul ar putea să profite de situație, deși guvernul nu a raportat nicio manevră chineză neobișnuită.

Anul trecut, navele militare americane au tranzitat strâmtoarea aproximativ o dată pe lună. Trecerea de sâmbătă a fost prima din luna noiembrie 2021.

China revendică Taiwanul, guvernat democratic, și a organizat misiuni repetate ale forțelor aeriene în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (ADIZ) în ultimii doi ani.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că sâmbătă că 8 avioane chineze, 6 avioane de vânătoare și două avioane antisubmarin, au intrat în ADIZ, la nord-est de Insulele Pratas, controlate de Taiwan, la capătul superior al Mării Chinei de Sud.

La fel ca majoritatea țărilor, SUA nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al acestuia.

Lucru care nu convine Chinei de zeci de ani, iar acum ar avea o mare șanssă de a schimba situația geopolitică prin implicarea sau neimplicarea ei alături de Rusia în Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri