0.6 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

Cinci alimente recomandate bolnavilor de hipertensiune arterială. Ce trebuie să evite acești pacienți

Publicat pe


Regimul
alimentar și stilul de viață nesănătos sunt factori care
predispun la apariția bolilor cardiovasculare. Nutriționista Paula
Monor ne-a oferit câteva sfaturi pentru păstrarea sănătății.

FOTO: shutterstock.com

Pacienții
cu boli cardiovasculare între care hipertensiune arterială trebuie
să aibă o atenție sporită atunci când își aleg alimentele pe
care le consumă, dar, în egală măsură, trebuie să aibă grijă
și de starea psihică, pentru că un stil de viață restrictiv
poate să producă frustrare. Echilibrul este cheia succesului în
prevenirea îmbolnăvirii și în tratarea bolii.

Odată
ce am ținut valorile tensiunii arteriale în parametri optimi am
câștigat o stare de bine
”, a spus
nutriționista Paula Monor.

Aceasta a explicat că pacienții cu boli cardiovasculare trebuie să
respecte câteva principii alimentare. Între altele, ei trebuie să
consume alimente bogate în substanțe care susțin activitatea
cordului și nu afectează pereții vaselor de sânge, cum ar fi
potasiu, și să țină la distanță alimentele cu un conținut
bogat de sare, cum ar fi mezelurile.

Pentru
acești pacienți sunt recomandate alimentele bogate în potasiu. De
ce? Pentru că potasiu are rol în contractura musculară, în
reglarea tensiunii arteriale și reglarea activității cordului. Să
nu uităm că inima este un mușchi. Alimentele bogate în potasiu
sunt ciupercile, vinetele, roșiile, banana, fasolea albă, avocado.
Studiile au arătat că uleiul de măsline are rol de protecție
cardiovasculară. Trebuie să aibă grijă la alimentele bogate în
sodiu, în sare. De obicei, pacienților cu hipertensiune li se
recomandă un regim hiposodat. Atunci trebuie să aibă grijă să nu
consume murături, afumături, supele instant, mai ales că vine
Crăciunul și sigur că pregătim dulciuri, sunt tentații. Putem
folosi în rețetar carbonat de sodiu. Atenție la consumul de apă
cloruro-sodică, sunt îmbunătățite cu sodiu”
,
a spus nutriționista.

Întrucât
uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate produse
alimentare la nivel mondial, consumatorii trebuie să citească atent
eticheta nutrițională a produsului atunci când îl aleg pe pe
raft. Este recomandat uleiul extravirgin. Acest produs se consumă în
stare crudă, nu este recomandată tratarea termică. Altfel spus,
uleiul de măsline se pune în salate, nu se folosește la prăjeli.

Pacienții
cu hipertensiune arterială trebuie să fie atenți atunci când își
aleg produsele lactate întrucât și acestea pot să aibă un
conținut ridicat de sodiu.

Pe
raft găsim produse lactate care nu conțin sodiu. Trebuie să aibă
grijă la grăsimile saturate, grăsimile trans, pe care le găsim în
mezeluri, în mâncarea fast-food. Este anotimpul rece, trebuie să
aibă grijă la schimbările de temperatură, oscilațiile mari de
temperatură. Dacă persoana prezintă și o suprapondere, trebuie să
aibă grijă la profilul lipidic, deoarece colesterolul este mărit”
,
a afirmat Paula Monor.



Sursa: adevarul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri