10.6 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022

Cine este Katalin Novak, prima femeie președinte din istoria Ungariei. Parlamentara Fidesz îl înlocuiește în funcție pe Janos Ader, un alt fidel al partidului condus de Viktor Orban

Publicat peKatalin Novak, parlamentară Fidesz, a fost aleasă de legislativul ungariei în poziția de președintă a țării și a devenit astfel prima femeie din istorie care ocupă această funcție, transmite Reuters.

Katalin Novak, prima femeie președinte din istoria Ungariei, a fost vicepreședinte Fidesz și ministru al familiei

În vârstă de 44 de ani, Katalin Novak a fost vicepreședintă Fidesz și ministru al familiei, fiind responsabilă pentru agenda premierului ungar Viktor Orban în ceea ce privește sprijinul economic pentru clasa de mijloc, cu măsuri precum subvenții sau împrumuturi pentru locuințe și reduceri de taxe.

Ungaria se pregătește pentru alegerile parlamentare de pe 3 aprilie, iar analiștii spun că prin alegerea unei mame cu trei copii într-o funcție mai degrabă ceremonială – care presupune un mandat de cinci ani – Viktor Orban a transmis un mesaj către electoratul feminin.

Katalin Novak a susținut și ea decizia lui Viktor Orban de a condamna invazia rusă din Ucraina.

Parlamentara Fidesz îl va succeda în funcție pe Janos Ader, un alt fidel al partidului de guvernământ, și a fost aleasă cu 137 de voturi, conform rezultatului post pe site-ul parlamentului ungar. Candidatul opoziției, Peter Rona, a primit doar 51 de voturi.

Într-un discurs susținut înainte de vot, Katalin Novak, economistă de profesie, a declarat că dorește să apere constituția ungară – care a fost elaborată și adoptată de Fidesz, consolidând planurile-cheie ale agendei conservatoare pe care o promovează Viktor Orban.

Totodată, Katalin Novak a anunțat că una dintre primele sale vizite oficiale va fi efectuată în capitala Poloniei, Varșovia, unde guvernul are de asemenea viziuni suveraniste și creștin-conservatoare.

La putere din 2010, mai scrie Reuters, Viktor Orban a eliminat aproape toate mecanismele de control asupra puterii pe care o deține și a instalat în posturi-cheie persoane fidele, ceea ce, spun criticii, va îngreuna agenda opoziției în cazul în care ea iese victorioasă din alegerile de pe 3 aprilie.

Într-un interviu din decembrie, Katalin Novak nega acuzațiile potrivit cărora va fi un instrument pentru a extinde puterea lui Viktor Orban.

„Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această poziție nu mă degradează pe mine personal, ci femeile la modul general. Ei nu pot pleca de premisa că o femeie poate fi un funcționar public suveran capabil să ia decizii autonome”, declara Katalin Novak.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri