-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Ciucă: salut anunţul preşedintelui Joe Biden care plasează România pe harta energiei curate a lumii

Publicat pePremierul Nicolae Ciucă susţine că România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită „sprijinului constant şi substanţial oferit de Statele Unite ale Americii şi viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului naţional nuclear civil”.

„Salut anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summit-ului G7, intr-un moment important pentru România şi pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetăţeni şi economie, produsă în condiţii prietenoase cu mediul. Multumesc partenerilor din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unit pentru încrederea pe care o au în România! Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect sigur, eficient şi performant”, a transmis şeful Guvernului.

SUA şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite vor finanţa cu până la 275 milioane de dolari proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis scrisori de interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului.

Deoarece este a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internaţional in ceea ce priveşte producerea energiei nucleare, mai spune Nicolae Ciucă.

„La nivelul Guvernului, încurajăm aceste investiţii. Criza energetică pe care am gestionat-o în cursul anului trecut a arătat, o dată în plus, că avem capacitatea să fim independenţi energetic şi să consolidăm profilul în acest sector, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare.Energia curată, sigură şi accesibilă cetăţenilor şi economiilor noastre este abordarea responsabilă şi viitorul acestui sector, iar acţiunile Guvernului României sunt circumscrise acestui obiectiv”, a precizat Nicolae Ciucă.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) care constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România.

Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat, în conformitate cu toate standardele…Sursa: www.mediafax.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri