27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Clima, dată peste cap. Risc de tornadă în România! Alerta vine de la nivel european

Publicat pe


Mai nou, avem şi risc de tornadă în România. Nivelul de alertă este cel maximum de trei din trei. Vestul și centrul țării vor fi lovite de vijelii extreme cu grindină, iar vântul va atinge la rafală și 100km/h.

Potrivit unui serviciu european de monitorizare a furtunilor severe, în România, sunt aşteptate fenomene extreme, joi seară: vânt puternic în rafale, grindină de dimensiuni mari și foarte mari, precum și posibilitatea formării tornadelor.

Alerta, emisă de Estopex

Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme.

De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estopex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Este destul de sigur că joi după-masă spre seară vom avea un sistem de furtuni, nu se știe exact pe unde va intra în țară.

Dacă va fi pe la Chișineu-Criș, va lovi Oradea din plin, dar alte estimări arată că ar putea intra pe la sud-vest de Timișoara. Cert este că și noi vom resimți ceva, nu știm cu ce intensitate”, a spus şi Alex Trandafir, expert în meteorologie din Oradea.

Ce este tornada?

Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.

Nu excludem posibilitatea de a emite Coduri Roşii de caniculă dacă ne apropiem de maximele absolute ale perioadei și intervalului respectiv, atunci când vom consemna, datorită datelor de care dispunem, că ne apropiem de 43-44 grade Celsius, dar cu siguranță codul portocaliu, iată că confirmă”, a mai zis Elena Mateescu.

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri