27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

CNCD i-a amendat pe șoferii STB care în vara anului trecut au refuzat urcarea în autobuze a unei tinere cu dizabilități locomotorii

Publicat pe


Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, amendarea șoferilor Societății de Transport București (STB) care în vara anului trecut au refuzat urcarea în autobuze pe linia 104 a unei tinere cu dizabilități locomotorii.

Colegiul director, cu unanimitate de voturi, a constatat, în conformitate cu art. 2 alin. (1), (4) și art. 10 lit h) din O.G. 137/2000 republicată, săvârșirea faptei de discriminare, pentru îngrădirea accesului unei persoane cu dizabilități locomotorii la serviciile publice de transport, se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

În data de 18.07.2022, unei persoane cu dizabilități locomotorii, dorind să utilizeze mijloacele de transport în comun STB, pe linia 104, nu i s-a asigurat accesul în autobuz prin nedeschiderea rampei specifice, motivat de faptul că nu a fost văzută de către conducătorul auto. Ulterior, în aceeași dată, pe aceeași rută, la câteva minute distanță, un alt șofer i-a refuzat accesul în mijlocul de transport public adresându-i cuvinte licențioase, injurioase, atât ei cât și mamei sale, care o însoțea, se menționează în comunicat.

Colegiul director, cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă, față de primul șofer, care a prezentat scuze față de incident și, implicit, față de petentă, justificând împrejurările legate de anumite manevre care nu i-au permis o vizibilitate corespunzătoare, a aplicat sancțiunea de amendă contravențională în cuantum de 1.000 lei. Pentru cel de-al doilea șofer care, pe lângă refuzul accesului, a avut și un comportament nedorit, fiind agresiv verbal, Colegiul director, cu 7 voturi pentru și 1 împotrivă, a aplicat sancțiunea de amendă contravențională în cuantum de 3.000 lei.

În cazul Societății de Transport București STB S.A. Colegiul director nu a constatat întrunirea elementelor constitutive ale unei fapte de discriminare întrucât aceasta a dovedit că mijloacele de transport erau accesibilizate, conducătorii auto fuseseră instruiți și referitor la incidentele mediatizate a demarat cercetări disciplinare.

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a reclamat, în iulie 2022, că unei tinere cu dizabilități locomotorii și mamei sale le-a fost refuzată urcarea în autobuz, pe linia 104, în centrul Bucureștiului, chiar de către șoferi, iar unul dintre aceștia a devenit agresiv. Detalii aici.Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri