9.3 C
București
luni, 27 martie 2023

CNN: First Republic, în discuții cu marile bănci pentru un plan de salvare, după falimentul Silicon Valley Bank și Signature Bank

Publicat pe


First Republic Bank, care se confruntă cu o criză de încredere din partea investitorilor și a clienților, discută în mod activ opțiunile pentru o salvare, potrivit unor surse CNN.

La discuțiile de joi participă bănci de pe Wall Street, printre care JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo și Citigroup, a precizat sursa citată. Un acord pentru a susține First Republic cu accesul atât de necesar la numerar ar putea fi anunțat chiar joi.

Un purtător de cuvânt al First Republic a refuzat să comenteze pentru CNN. Discuțiile au fost raportate pentru prima dată de Wall Street Journal.

Acțiunile First Republic au fost oprite de mai multe ori joi din cauza volatilității. Acțiunile au scăzut cu 11%, dar se prăbușiseră cu peste 30% în prima parte a zilei.

Problemele băncii reflectă îngrijorările continue cu privire la sistemul bancar în urma prăbușirii Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Atât Fitch Ratings, cât și S&P Global Ratings au retrogradat miercuri ratingul de credit al First Republic Bank din cauza îngrijorărilor că deponenții și-ar putea retrage banii.

Multe bănci regionale, inclusiv First Republic, au sume mari de depozite neasigurate peste limita de 250.000 de dolari a FDIC. Deși nu se apropie de procentul masiv de depozite neasigurate al SVB (94% din total), First Republic are un procent considerabil de 68% din totalul depozitelor care nu sunt asigurate, potrivit S&P Global.

Acest lucru i-a determinat pe mulți clienți să părăsească din bancă și să își plaseze banii în altă parte, ceea ce a creat o problemă pentru First Republic: Aceasta trebuie să împrumute bani sau să vândă active pentru a le plăti clienților depozitele în numerar.

Pentru a face bani, băncile folosesc o parte din depozitele clienților pentru a acorda împrumuturi altor clienți. Dar First Republic are un raport neobișnuit de mare, de 111% între pasive și depozite, potrivit S&P Global. Aceasta înseamnă că banca a împrumutat mai mulți bani decât are în depozite de la clienți, ceea ce o face un pariu deosebit de riscant pentru investitori.

Rezerva Federală a creat un sistem de împrumuturi menit să împiedice falimentul băncilor regionale după prăbușirea SVB. Mecanismul va permite băncilor să dea Fed-ului obligațiunile lor de trezorerie ca garanție pentru împrumuturi pe un an. În schimb, Fed va da băncilor valoarea pe care acestea au plătit-o pentru obligațiunile de trezorerie, care s-au prăbușit în ultimul an, pe măsură ce Fed a crescut ratele dobânzilor.

Această intervenție federală extraordinară pare să fi fost insuficientă pentru a menține investitorii mulțumiți.

Duminică, First Republic a anunțat un acord cu JPMorgan pentru a obține acces rapid la numerar în caz de nevoie, iar banca a declarat apoi că are active neutilizate în valoare de 70 de miliarde de dolari pe care le-ar putea folosi rapid pentru a plăti retragerile clienților în caz de nevoie.Sursa: economedia.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri