26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Comisia Europeană va declanșa mecanismul de stopare a fondurilor UE pentru Ungaria din cauza corupției

Publicat peUngurii au votat pentru un nou guvern Orban, dar dificultățile cu cea mai înaltă autoritate UE de la Bruxelles nu au fost rezolvate, indiferent de rezultatul alegerilor – dimpotrivă, scrie portalul tt.com.

Ungaria, pe cale să fie lipsită de fondurile europene

După ce Curtea Europeană de Justiție a respins în februarie plângerile Ungariei și Poloniei împotriva mecanismului statului de drept, Comisia UE poate iniția proceduri împotriva statelor membre, ceea ce ar putea însemna în cele din urmă o reducere a subvențiilor.

Condiția prealabilă pentru aceasta este că există o mare probabilitate ca o țară să folosească abuziv banii UE pentru a încălca statul de drept.

Parlamentul European face eforturi de mult timp pentru aplicarea în sfârșit a mecanismului împotriva Poloniei și Ungariei, motiv pentru care Comisia a reclamat aceste probleme. Nu s-a întâmplat nimic până acum la nivelul guvernelor.

Comisarul responsabil pentru buget Johannes Hahn a anunțat că va lucra cu Ungaria și va pune în mișcare mecanismul – din cauza suspiciunii de corupție și a problemelor cu achizițiile publice, după cum spune el.

Hahn nu vede în prezent nicio aplicație în Polonia, deoarece există probleme în sistemul judiciar.

Hahn respinge categoric presupunerile conform cărora sprijinul activ polonez pentru refugiații ucraineni ar putea cauza ezitarea Comisiei UE. Acestea sunt două lucruri diferite, așa cum subliniază președintele Comisiei Ursula von der Leyen, spune Hahn:

„Realizările Poloniei, în special în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni, trebuie recunoscute fără rezerve, dar asta nu înseamnă că i se oferă un cec în alb  pentru încălcarea statului de drept”.

Polonia penalizată drastic de Comisia Europeană

În orice caz, Polonia nu primește întreaga sumă a fondurilor care i-au fost alocate de la bugetul UE deoarece nu a pus în aplicare hotărârile Curții Europene de Justiție. Mai exact, conform verdictului, Polonia ar fi trebuit să închidă o mină de lignit la granița cu Cehia, dar nu a făcut-o.

Amenzile rezultate (500.000 de euro pe zi) nu au fost plătite de Polonia, iar datoriile contractate în acest fel sunt deduse din fondurile UE ale Poloniei. Deși Varșovia a ajuns acum la un acord cu Praga, penalitățile suportate până în acel moment ar trebui să fie plătite, potrivit Hahn.

În octombrie, CEJ a mai aplicat amenzi de un milion de euro pe zi pentru că Polonia a refuzat să dizolve controversata cameră de disciplină pentru pedepsirea judecătorilor.

De asemenea, Comisia UE blochează fondurile din fondul de reconstrucție Corona „Next Generation EU” pentru Polonia și Ungaria – tot din cauza îndoielilor cu privire la utilizarea statului de drept.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri