25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Confruntare SUA-Rusia la Consiliul de Securitate al ONU: Moscova avertizează că Ucraina s-ar putea „distruge” singură

Publicat pe

Ucraina va fi responsabilă pentru propria sa distrugere dacă subminează acordurile de pace existente, a avertizat un înalt diplomat rus în cadrul unei dezbateri combative a Consiliului de securitate al ONU asupra crizei, relatează The Guardian.

Avertismentul lui Vasily Nebenzya, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, a venit într-o zi de diplomație continuă la nivel înalt menită să detensioneze criza din Ucraina.

Departamentul de stat a declarat că a primit un răspuns de la Moscova la un document pe care SUA l-au transmis la Moscova săptămâna trecută, subliniind în mod oficial domeniile în care administrația Biden consideră că cele două țări ar putea găsi un punct de vedere comun. Oficialii americani nu vor dezvălui conținutul scrisorii rusești, spunând că nu vor „negocia în public”.

Agenția rusă de presă de stat, RIA, a raportat marți că Rusia a trimis întrebări ulterioare, mai degrabă decât un răspuns, și că Moscova încă lucrează la un răspuns real.

Secretarul de stat american Tony Blinken și omologul său rus, Serghei Lavrov, urmează să discute marți, în urma scrisorii ruse și a ședinței consiliului de securitate. Între timp, luni, Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron în cea de-a doua conversație telefonică dintre liderii ruși și francezi de vineri.

„Cei doi lideri au convenit să continue contactele prin telefon și să ia în considerare prompt posibilitatea de a se întâlni în persoană”, a spus Kremlinul într-un comunicat.

Sesiunea de luni a consiliului de securitate nu a făcut nimic pentru a reduce diferența dintre Rusia și Occident, dar a oferit un test de forță diplomatică pe scena mondială. Nebenzya a început întâlnirea denumind afirmațiile occidentale cu privire la un atac rus planificat drept „isterice” și a învinuit Ucraina că nu a respectat acordurile de la Minsk din 2014 și 2015, care trebuiau să pună capăt conflictului dintre guvernul de la Kiev și separatiștii susținuți de ruși în regiunile Lugansk și Donețk.

Nebenzya, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, a învinuit, de asemenea, națiunile occidentale pentru că „pompează în mod activ Ucraina plină de arme” despre care a spus că va fi folosită împotriva civililor din estul țării și că „încalcă acordurile de la Minsk”.

Și-a încheiat discursul către consiliul de securitate cu un avertisment.

„Dacă partenerii noștri occidentali împing Kievul să saboteze acordurile de la Minsk, lucru pe care Ucraina… îl face de bunăvoie, atunci s-ar putea termina în cel mai rău mod absolut pentru Ucraina”, a spus Nebenzya. „Și nu pentru că cineva a distrus-o (Ucraina – n.r.), ci pentru că s-ar fi autodistrus și Rusia nu are absolut nimic de-a face cu asta”.

Sursa foto: Organizația Națiunilor Unite/ dam.media.un.org

Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri