20.5 C
București
duminică, 25 septembrie 2022

​Consens în Coaliție pe ordonanța plafonării prețurilor la energie

Publicat pe


PSD și PNL au ajuns joi, la o înțelegere în ceea ce privește varianta finală a ordonanței care plafonează prețurile la energie. Potrivit surselor HotNews.ro, noutatea este că prețul la gaze pentru consumatorii casnici va fi reglementat iar impactul bugetar pe aceste măsuri vor fi de 5 miliarde lei până la sfârșitul anului.

Sedinta de guvern, cabinetul CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Energiei Virgil Popescu ar fi ajuns la un consens în ceea ce privește varianta finală a ordonanței iar aceasta ar urma să intre pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri.

Potrivit surselor citate, impactul bugetar cu măsurile propuse în ordonanță va fi de 5 miliarde de lei până la sfârșitul anului. Varianta este agreată de PSD care, în urmă cu o zi a criticat dur proiectul inițiat de Guvern.

De asemenea o altă noutate este reglementarea prețului la gaze pentru consumatorii casnici. În varianta inițială a textului ordonanței prețul nu era reglementat. Structura prețului reglementat presupune fixarea de către ANRE a tuturor componentelor sale inclusiv tariful de furnizare.

Astfel prețul la gaz va fi:

  • de 0,31lei pe KWh pentru clienții casnici
  • 0,37 lei pe KWh la clienții non-casnici la consum de până la 28.000 MWh pe an.

În ceea ce privește prețul pentru consumul realizat la electricitate rămâne ca în varianta inițială a ordonanței.

În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

  • a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 – 100 KWh;
  • b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
  • c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Ordonanța este pentru următoarele nouă luni, mai exact până la sfârșitul anului cu posibilitatea de prelungire și actualizare a plafoanelor prin hotărâre de Guvern.

Reamintim că într-o analiză internă a PSD, obținută de HotNews.ro, social-democrații susțin că „mecanismul propus în ordonanța privind prețurile la energie este de tip suveică cu povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiază de ea (nu se încadrează în plafoane). Este un sistem de tip CARITAS în care populația și statul pierd, în timp ce actorii din piața de energie câștigă enorm pe baza unor prețuri speculative”.

Ordonanța urma să fie adoptată săptămâna aceasta, în ședința de Guvern. De asemenea, liderii Coaliției aveau programată o ședință miercuri după-amiază dar întâlnirea a fost amânată.Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri