4.6 C
București
luni, 4 decembrie 2023

Consiliul UE a aprobat un ajutor de 33,9 milioane de euro pentru România afectată de seceta din 2020. Italia și Turcia primesc bani pentru indundații și cutremur

Publicat pe


Consiliul UE a aprobat luni propunerea Comisiei Europene de a acorda un ajutor total de 454,8 milioane EUR pentru ajutor de urgență în caz de dezastre, în valoare de 454,8 milioane EUR, pentru România și Italia, pentru a repara pagubele provocate de dezastrele naturale din 2022, și pentru Turcia, în legătură cu cutremurele din februarie 2023, potrivit unui comunicat al instituției.

Sprijinul va proveni din bugetul UE pentru 2023.

Practic, UE va transfera bani din rezerva de solidaritate și ajutor de urgență din bugetul său pentru 2023 către așa-numita linie bugetară operațională a Fondului de solidaritate al UE, de unde vor putea fi plătiți țărilor care au solicitat asistență financiară din acest fond după ce au fost lovite de dezastre naturale.

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a oferi asistență financiară în cazul unui dezastru major într-un stat membru sau într-o țară care poartă negocieri de aderare la UE.

Ajutorul va fi distribuit după cum urmează:

33,9 milioane de euro pentru a oferi asistență României ca urmare a unei secete severe și extinse, cu trei vârfuri principale, la sfârșitul lunii martie, la mijlocul lunii aprilie și, respectiv, în iulie-august 2022.

20,9 milioane euroe pentru a acorda asistență Italiei ca urmare a precipitațiilor intense care au avut ca rezultat inundații fluviale și inundații bruște care au afectat regiunile din centrul Italiei în septembrie 2022

400 de milioane EUR pentru a acorda asistență Turciei ca urmare a cutremurelor majore care au afectat sudul Turciei, în regiunea Kahramanmaraș și în regiunea Hatay, în februarie 2023.

Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri