30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

Continuă războiul în Ucraina: Vladimir Putin, eșec după eșec în atingerea obiectivelor strategice / Conflictul ar putea dura luni sau chiar ani de zile, spune NATO

Publicat pePreședintele Ucrainei a cerut ONU să îndepărteze Rusia din Consiliul de Securitate sau să se „dizolve singur”. Volodimir Zelenski a acuzat Moscova de crime de război și susține că armata rusă a ucis civili ucraineni în timpul războiului din Ucraina, ajuns deja în a 42-a zi. Recent, mai multe trupuri neînsuflețite au fost descoperite pe o stradă, într-o regiune din apropierea Kievului, informează CNN.

UPDATE: Este imposibil de știut când se va încheia războiul, însă în mod clar Ucraina poate să câștige, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

UPDATE: Statele UE plătesc Rusiei 500 de milioane de euro pe zi pentru petrol, respectiv circa 300 de milioane de euro pe zi pentru gaze naturale, a declarat Rareș Bogdan, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

UPDATE: Rusia ar putea fi suspendată din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, după ce Statele Unite ale Americii (SUA) au anunțat luni, că vor solicita sancționarea statului condus de către Vladimir Putin. Kremlinul a oferit deja prima reacție, pe marginea acestui subiect.

UPDATE: SUA trimit 100 de drone Kamikaze Switchblade, în Ucraina. Un grup de militari a fost instruit, anterior, cu privire la utilizarea acestor drone.

UPDATE: SUA poate identifica unitățile rusești care au comis atrocitățile în Bucea. Datele sunt deja colectate și analizate. Identificarea celor implicați „este acum o prioritate extrem de mare” pentru agențiile de securitate americane, a spus oficialul.

UPDATE: Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că trupele rusești trimit arme și echipamente pe calea ferată, în regiunea Harkov.

Potrivit Ministerului Apărării ucrainean, țara agresoare a început să folosească calea ferată pentru a crește eficiența transferului de mărfuri militare. Acesta a raportat deplasarea unităților inamice către gările de cale ferată pentru încărcare și redistribuire ulterioară.

UPDATE: Vladimir Putin acuză Ucraina de „provocări grosolane și cinice” la Bucea, în contextul în care forțele ruse sunt acuzate că ar fi comis un adevărat masacru în acest oraș ucrainean. Mai mult, Moscova susține că urmează „provocări similare” în alte localități ucrainene.

UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o întrevedere cu membri ai Cabinetului de miniștri și reprezentanți ai Oficiului șefului statului cu privire la execuția bugetului de stat pentru anul în curs și impunerea unui embargo asupra comerțului cu Rusia.

UPDATE: Ucrainenii au fost îmbrăcați în uniforme militare și forțați să participe la videoclipuri de propagandă. Anunțul a fost făcut de comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmila Denisova.

„Există dovezi că, în timp ce se retrăgeau din regiunea Kiev, trupele ruse au răpit civili ucraineni, care sunt acum prezentați în mass-media rusă drept ‘prizonieri’”, a precizat Liudmila Denisova.

UPDATE: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, este de părere că războiul ruso-ucrainean poate să dureze „luni, chiar ani”. Potrivit acestuia, liderul Kremlinului nu a renunțat la ambiția de a cuceri teritoriile țării vecine.

”Nu avem indicii că Putin a renunţat la ambiţia sa de a controla toată Ucraina şi de a rescrie ordinea internaţională. Trebuie să fim realişti”

UPDATE: Zece clădiri rezidențiale s-au aprins în urma bombardamentelor din Severodonețk (regiunea Lugansk). La momentul de făță, pompierii lichidează incendiile provocate de acțiunile trupelor militare rusești.

„Armata rusă a efectuat bombardamente de artilerie în vechile cartiere ale orașului, în această după-amiază, 6 aprilie. Avem din nou un bombardament cinic al zonelor rezidențiale din Severodonețk din regiunea Lugansk”, a precizat Gaidai.

UPDATE: Rusia are planuri mari. Nu doar că nu va face pasul înapoi, în contextul invaziei din Ucraina, ba chiar are în vedere și restul Europei, susține Dmitri Medvedev, fost președinte și premier la Moscova.

UPDATE: Olaf Scholz, succesorul Angelei Merkel în funcția de cancelar al Germaniei, avertizează cetățenii Europei să-și pună centurile: se anunță scumpiri masive. De asemenea, oficialul german a vorbit și despre noi livrări de armament în Ucraina.

UPDATE: NATO nu a remarcat semnale care să indice că Vladimir Putin ar fi renunțat la ambiția de a controla întreaga Ucraină și de a rescrie ordinea internațională, a declarat Jens Stoltenberg, miercuri, la Bruxelles.

Evaluările SUA arată că Rusia a finalizat retragerea forțelor din jurul Kievului și se crede că acum se regrupează și își reaprovizionează trupele pentru o redislocare în Ucraina, a spus miercuri un oficial american din zona apărării, potrivit Reuters.

UPDATE: Ungaria va plăti în ruble pentru gazul rusesc dacă Rusia îi va cere să facă acest lucru, a confirmat miercuri premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

UPDATE: Premierul Ungariei susține că a fost sunat de președintele Federației Ruse, căruia i-ar fi sugerat să anunțe o încetare imediată a focului în Ucraina, transmite Reuters. Mai mult, Vladimir Putin i-ar fi răspuns pozitiv lui Viktor Orban la propunerea pentru organizarea unor discuții de pace la Budapesta – la eveniment ar urma să fie invitați și ceilalți lideri ai Formatului Normandia, Volodimir Zelenski (Ucraina), Emmanuel Macron (Franța) și Olaf Scholz (Germania).

UPDATE: Schimbarea de strategie a Rusiei nu înseamnă că Vladimir Putin a renunțat la încercarea de a captura Kievul, avertizează oficialii occidentali.

UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Federația Rusă că folosește foametea ca armă în războiul din Ucraina.

UPDATE: Armata SUA a testat recent cu succes o rachetă de croazieră hipersonică produsă de Lockheed Martin, al doilea test de succes în zbor al unei astfel de arme.

De ce contează: dezvăluirea testului vine pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, în timpul căreia forțele ruse au folosit rachete hipersonice împotriva țintelor ucrainene, scrie axios.

UPDATE: Statele NATO de pe flancul estic sunt expuse mai mult ca oricând consecințelor agresiunii ruse în Ucraina și a comasării de trupe în Belarus, așa cum precizează o analiză realcleardefense.com.

Lansarea de către Rusia a aproximativ 30 de rachete de croazieră către o țintă din vestul Ucrainei, situată la doar 12 mile de granița poloneză, a avut loc la doar o zi după ce Moscova a avertizat că convoaiele care poartă arme occidentale sunt „ținte legitime”. Membrii NATO au dreptate să se îngrijoreze că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea răspândi pe teritoriul NATO.

Zelenski cere Consiliului de Securitate al ONU să îndepărteze Rusia

Volodimir Zelenski a avut o intervenție, marți, în care a cerut consiliului de securitate al ONU să îndepărteze Rusia sau să „dizolve singur” în cazul în care nu poate să facă acest lucru, după ce trupele din Federația Rusă au comis crime de război în Ucraina.

În timpul unei intervenții la ONU, Volodimir Zelenski a pus sub semnul întrebării inclusiv mandatul consiliului de securitate al Organizației Națiunilor Unite. Afirmațiile vin la doar o zi după ce șeful statului a vizitat regiunea Bucha, din suburbiile Kievului.

„Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există, deși există un Consiliu de Securitate.”

Zelensky a spus ONU că ar trebui să facă unul dintre două lucruri:

Una a fost eliminarea Rusiei „ca agresor și sursă de război, astfel încât să nu poată bloca deciziile cu privire la propria sa agresiune, propriul său război”.

Al doilea, „Dacă nu există nicio alternativă și nicio opțiune, atunci următoarea opțiune ar fi să te dizolve complet”, a spus Zelensky.

SUA pregătește noi sancțiuni pentru Rusia

După invazia Rusiei în Ucraina, în data de 24 februarie 2022, Occidentul a impus o serie de sancțiuni dure Rusiei.

În prezent SUA pregătește un nou set de sancțiuni, ce va fi anunțat miercuri. SUA va anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu Grupul celor Șapte Națiuni și Uniunea Europeană, potrivit unui oficial al administrației.

Oficialul a spus că pachetul amplu „va impune costuri semnificative Rusiei și o va trimite mai departe pe drumul izolării economice, financiare și tehnologice”.

Noul pachet de sancțiuni va:

  • Interziceți toate investițiile noi în Rusia
  • Creșterea sancțiunilor pentru instituțiile financiare și întreprinderile de stat din Rusia
  • Sancționează oficialii guvernului rus și membrii familiei acestora
  • Noul pachet de sancțiuni va marca cea mai recentă escaladare a eforturilor SUA și ale aliaților săi de a impune Rusiei costuri pentru invazia sa și, în timp, va opri sectoarele economice critice pe care țara le folosește pentru a duce războiul în curs.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri