13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Continuă războiul în Ucraina: Vom lupta indiferent de costuri, promite Zelenski / 14.000 de ruși arestați pentru proteste anti-invazie, spune CIA

Publicat peUPDATE, 00:15 – Istoricul Mădălin Hodor a declarat că președintele rus Vladimir Putin vrea să schimbe ordinea mondială, nu doar pe cea regională, și nu se va opri la Ucraina, ci va continua până când va considera că şi-a atins acest mandat mesianic, în capul lui, de a restabili măreţia Rusiei.

„Multe vieți ar fi putut fi salvate dacă UE și SUA s-ar fi trezit acum opt ani când acesta a invadat Crimeea. Un nou Hitler era gata să continue de unde a terminat cel dinainte. (…) Avem deja un război, nu doar un conflict local”, a susținut și scriitoarea ucraineană Oksana Zabujko.

Între timp, propaganda rusă afirmă că Volodimir Zelenski a fugit și acum ar fi în Brașov. Nu e prima dată când răspândește astfel de ”informații”, mereu fiind contrazisă de președintele ucrainean cu filmări făcute în Kiev.

UPDATE, 00:10 – FIFA a anunțat că Polonia va merge direct în finala barajului pentru calificarea la Cupa Mondială din Qatar 2022, confirmând astfel excluderea Rusiei.

UPDATE, 23:50 – Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prieten cu Vladimir Putin și om funcții-cheie în giganții ruși din energie, este vizat în Germania de o plângere pentru crime împotriva umanității.

UPDATE, 23:30 – Un fost ministru georgian al apărării s-ar fi alăturat războiului din Ucraina, în condițiile în care Kievul a înființat o legiune internațională pentru străinii care vor să lupte împotriva forțelor ruse.

UPDATE, 22:25 – Polonia a făcut un prim pas spre trimiterea de avioane în Ucraina, mișcare ce poate înclina serios balanța în favoarea victimelor agresiunii rusești. Ministerul de Externe de la Varșovia a anunțat că țara va trimite toate avioanele sale MiG-29 la baza Ramstein, a SUA, din Germania dacă americanii îi vor da la schimb aeronave uzate cu capacități similare. Varșovia a îndemnat și alte state NATO să procedeze la fel. Un astfel de ajutor ar conta mult pentru ucraineni, fiind cerut insistent de președintele Zelenski în ultimele zile.

Între timp, William Burns, directorul CIA, a declarat  că președintele Xi Jinping și conducerea chineză „sunt cam tulburați” de dificultățile pe care le întâmpină forțele rusești în Ucraina. Ei se tem și de problemele de reputație pe care le-ar putea avea China din cauza asocierii cu Moscova.

Iar Guvernul Japoniei a cerut Rusiei, din nou, să-i dea înapoi insulele Kurile de Sud, cedate după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial. Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state.

UPDATE, 22:00 – Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA a fost audiat în Comisia de resort a Camerei Reprezentanților, unde a declarat că în jur de 13.000 – 14.000 de cetățeni ruși au fost arestați pentru proteste anti-război. În Rusia, spune șeful CIA, disidența este îngreunată de dominația presei de stat, transmite CNN.

UPDATE, 21:45 – Agenția Internațională pentru Energie Atomică avertizează că a pierdut contactul cu sistemele de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl, capturată de forțele ruse în debutul invaziei, transmite Reuters.

UPDATE, 21:30 – Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a comentat pe B1 TV reproșurile lansate de Volodimir Zelenski la adresa Occidentului și a explicat că un stat agresat, victimă a unei invazii brutale, uzează de toate mijloacele de comunicare posibile pentru a-și încuraja cetățenii și pentru a atrage solidaritate internațională.

UPDATE, 21:15 – Este inacceptabil ca, în secolul 21, într-o lume care prețuiește viața, care înțelege virtuțile dialogului, ale păcii și ale bunei înțelegeri, să vedem cum femeile și copiii sunt nevoiți să fugă din calea gloanțelor, a declarat Președintele României, Klaus Iohannis.

UPDATE, 20:50 – Statele UE intenționează să adopte o atitudine unitară în ceea ce privește opoziția față de interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia. De altfel, inclusiv Joe Biden a explicat că, în timp ce SUA este exportator net de energie, Europa este într-o situație diferită. Chiar și așa, spunea liderul american, la nivel transatlantic se lucrează pentru o strategie pe termen lung privind reducerea dependenței europene de energie rusească.

UPDATE, 20:35 – Joe Biden a declarat că Vladimir Putin pare decis să meargă mai departe în ambiția sa de a cuceri Ucraina, oricare ar fi costurile acestei aventuri criminale. Dar Putin nu va reuși niciodată să ocupe toată Ucraina, a mai spus liderul de la Casa Albă.

„Dacă nu răspundem azi la asaltul lui Putin asupra păcii și stabilității globale, costul pentru libertate, pentru americani, va fi mai mare mâine”, a mai afirmat Biden.

UPDATE, 19:45 – Cel puțin două milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse, estimează Organizația Națiunilor Unite, citată de CNN.

UPDATE, 19:30 – China este dispusă să joace un rol în mediererea crizei ucrainene, a spus Xi Jinping într-o convorbire cu liderii europeni, transmite CNN.

UPDATE, 19:15 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a evocat în fața parlamentului britanic pe Winston Churchill, premierul care a condus Marea Britanie în Al Doilea Război Mondial și una dintre personalitățile istorice cu rol central în victoria aliaților asupra Germaniei naziste.

„Ucrainenii nu doreau să fie mari, dar au devenit, luptând cu una dintre cele mai puternice armate din lume”, a mai spus Zelenski.

După ce și-a terminat discursul, premierul britanic Boris Johnson a afirmat: „„Suntem cu toții, în acest moment, ucraineni. Azi mă simt ucrainean și sunt foarte mândru. Trebuie să lăsăm deoparte toate interesele politice, cu toții trebuie să continuăm să punem presiune pe Rusia”.

Ucraina, a spus el amintind de discursul regretatului conservator britanic, „va lupta în păduri, pe câmpuri, pe țărmuri, pe străzi”.

UPDATE, 19:00 – Ministerul Afacerilor Externe a anunțat ridicarea nivelului de alertă pentru Belarus – despre care Bogdan Aurescu spunea recent că a devenit de facto un district militar al Rusiei – și le recomandă românilor să evite călătoriile neesențiale în această țară.

UPDATE, 18:30 – Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, va fi primită vineri la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis pentru consultări politice, urmând să fie abordată inclusiv „perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România”.

„Președintele Klaus Iohannis și Vicepreședintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni”, spune Administrația Prezidențială.

UPDATE: 18:00 – Joe Biden a anunțat că SUA interzice toate importurile de petrol și gaze din Rusia.

„Statele Unite țintesc principala arteră din economia Rusiei. Interzicem toate importurile de petrol rusesc, gaze rusești și energie rusească. Asta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile Statelor Unite, iar poporul american va administra încă o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin. Este o mișcare care are o susținere bipartizană puternică în Congres și, cred eu, la nivelul țării”, a spus președintele Statelor Unite.

UPDATE: 17:20 – Generalul american Douglas McGregor consideră că forțele ruse se concentrează pe anihilarea trupelor ucrainene, care acum, spune el, se refugiază în marile centre urbane pentru a folosi populația civilă ca scut. Volodimir Zelenski amână inevitabilul în speranța că va fi salvat de Statele Unite, a adăugat militarul SUA.

„Ceea ce vedeți acum este că rușii au împins ce a mai rămas din forțele ucrainene, care acum se refugiază în centrele urbane, pentru că nu au nicio mobilitate, nicio apărare antiaeriană, nicio infrastructură logistică. Se amestecă acum cu populația, ceea ce am văzut în Orientul Mijlociu atunci când i-am alungat pe islamiști, fugeau în orașe, foloseau oameni ca scut, populație civilă, și încercau să evite să fie anihilați. Cred că în esență asta este ceea ce se întâmplă astăzi cu populația fiind folosită de forțele ucrainene pentru a evita distrugerea”, a mai spus el.

UPDATE, 17:15 – Președintele american Joe Biden e așteptat să anunțe, chiar marți seară, decizia SUA de a interzice importurile rusești de petrol, gaze naturale și cărbune.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că un copil a murit de deshidratare în orașul ucrainean Mariupol, care e asediat de forțele rusești: „Ocupanții întrerup în mod deliberat comunicațiile. Au blocat intenționat aprovizionarea cu hrană, apă, cu electricitate. Pentru prima oară de decenii, poate chiar de la invazia nazistă, un copil a murit de deshidratare în Mariupol”. Rușii bombardează în continuare coridorul de evacuare a civililor din Mariupol.

Think-tankul  american The Institute for the Study of War a anunțat că forțele ruse se pregătesc să atace Kievul în următoarele 24 până la 96 de ore.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că trupele ocupante „devin tot mai disperate”, iar ”brutalitatea lor s-a dublat”: „Nu avansează deloc. Acel convoi din nord (spre Kiev) de care am vorbit mult e în continuare blocat”.

UPDATE, 17:00 – NATO are responsabilitatea de a se asigura că acest conflict nu se răspândește dincolo de Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

„Aliații ajută Ucraina să își păstreze dreptul fundamental la autoapărare, acordând sprijin în valoare de miliarde de euro și deschizându-și frontierele, și oferind ajutor pentru refugiați. Suferința pe care o vedem acum în Ucraina este oribilă. Ne afectează pe noi toți. Avem responsabilitatea de a ne asigura că acest conflict nu escaladează și nu se răspândește dincolo de Ucraina. Ar fi și mai periculos, distructiv și chiar mai mortal. Iar situația ar putea scăpa de sub control”, a adăugat oficialul.

UPDATE, 13:55 Numărul refugiaților care fug de războiul din Ucraina este așteptat să depășească două milioane în următoarele două zile, a declarat marți șeful agenției ONU pentru refugiați.

„Cred că vom depăși pragul de două milioane astăzi sau poate cel mai târziu mâine. Deci, nu se oprește”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, reporterilor la Oslo, scrie bbc.

UPDATE, 12:55 – Anunț important după aproape două săptămâni de război. Volodimir Zelenski este pregătit să se așeze la masa dialogului și să facă anumite compromisuri pentru ca tensiunile militare să fie oprite și implicit, pentru ca războiul să nu se extindă în NATO. 

De asemenea, Zelenski este gata să tranșeze cu Putin și problema Donbasului. 

UPDATE, 10:50 – Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, ridiculizează intenția Republicii Moldova și a Georgiei, de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul de la Kiev nu-și dorește ca cele două state să aibă un parcurs asemănător cu al Ucrainei, în UE.

UPDATE, 09:30 – Rusia a anunțat încetarea focului în mai multe localități din Ucraina, pentru a permite în această dimineață evacurea civililor prin coridoarele umanitare agreate între cele două părți, în cadrul negocierilor, informează NBC.

Astfel, în cursul acestei zile vor fi evacuați civili din Kiev, Harko, Mariupol, Cernihiv și Sumî, potrivit ministerului rus al Apărării, responsabil cu operațiunile militare din Ucraina.

UPDATE, 09:20 – Vecinii din sud, bulgarii, se confruntă cu o situație mult mai grea, care ar putea crea probleme și mai severe din punct de vedere economic, dacă vor „tăia” gazul rusesc. Din acest motiv, premierul Kiril Petkov a cerut o „derogare” din partea liderilor europeni.

UPDATE, 09:15 – Armata ucraineană tocmai a dat ultima sa actualizare cu privire la invazia rusă, spunând că „inamicul continuă o operațiune ofensivă, dar ritmul de înaintare al trupelor sale a încetinit semnificativ”.

UPDATE, 08:20 – Trupele armate ucrainene au publicat prima imagine cu luptători ai Legiunii internaționale alcătuită din voluntari din alte țări care au acceptat să lupte împotriva armatei ruse.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, 16.000 de străini s-au oferit voluntari pentru a lupta pentru Ucraina, după ce autoritățile ucrainene au ridicat temporar cerințele de viză pentru voluntarii străini.

UPDATE, 08:13 – Serviciile de informații militare ale Ucrainei au declarat marți că forțele ucrainene au ucis un general rus în apropierea orașului asediat Harkov. Astfel, el ar fi al doilea comandat rus care este ucis în timpul războiului, informează Reuters.

UPDATE, 07:46 – Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a confirmat faptul că ar urma să aibă o întâlnire cu omologul rus Serghei Lavrov, în Turcia.

Cei doi ar urma să ajungă în Antalya săptămâna aceasta, acolo unde ministrul ucrainean spune că „se vor așeza la masă să discute”.

Știrea inițială: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a anunțat, luni, că a primit informații conform cărora obuzele de artilerie lansate în timpul conflictului din Ucraina au avariat o instalație de cercetare nucleară din Harkov. AEIA precizează că este al doilea incident la o centrală nucleară în Ucraina, dar din fericire nu s-ar înregistra „consecințe radiologice”, notează AFP, potrivit Agerpres. 

După cum a precizat și agenția ONU din Viena, incidentul a avut loc duminică, așa cum au venit informațiile de la ucraineni, dar nu s-au înregistrat creșteri semnificative ale nivelului de radiații.

O instalație de cercetare nucleară, avariată de un obuz

Instalația face parte din cadrul Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov, institut care produce materiale nucleare pentru aplicațiile medicale și industriale.

AIEA spune că inventarul materialelor radioactive ale sitului este foarte scăzut, iar astfel daunele raportate „nu ar fi avut nicio consecință radiologică”.

Am avut deja câteva episoade care compromit securitatea site-urilor nucleare ucrainene”, a spus Rafael Mariano Grossi, directorul general al AIEA.

Bombardamente puternice în Harkov

Orașul Harkov a fost ținta unor bombardamente puternice în ultimele zile, dar și a tirurilor de rachete, după invazia Rusiei în Ucraina. De vineri, armata rusă a ocupat Centrala Nucleară Zaporojie. Acolo, bombardamentele au provocat un incendiu în apropierea centralei, incendiu pe care Moscova neagă că l-ar fi provocat.

Nici în urma incendiului de la Zaporojie nu s-ar fi înregistrat creșteri alea nivelului de radiații, iar în prezent doar două din cele 6 reactoare ale centralei funcționează.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri