10.6 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022

Contribuția salariaților la fondul de pensii va crește la 4,75%. Măsura nu va avea efect imediat

Publicat peContribuția salariaților la fondul de pensii va crește cu un procent, însă măsura nu este prevăzută a fi aplicată imediat. Guvernul discută miercuri o ordonanță de modificare a legii privind fondurile de pensii administrate privat.

Mai exact, modificările se referă la contribuțiile salariaților pentru pensiile private, adică așa numitul pilon 2, fondul de pensii administrate de companii private, în funcție de opțiunea contribuabilului, în principal în fonduri de investiții.

Hotărârea face parte din reforma pensiilor, cerută de Comisia Europeană.

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanța de Urgență pentru completarea articolului 43 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii. În sedintă, va intra pt aprobare OUG pt cresterea contributiei la pilonul 2.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%” se arată la articoul patru al ordonanței.

„Tinând seama de importanța Pilonului II de pensii, ca mijloc de economisire pe termen lung pentru pensie, cât și de asigurare a unui venit suplimentar, adecvat și sustenabil la pensie, în
contextul evoluțiilor demografice nefavorabile,

Luând în considerare că această măsura sprijină diversificarea pensiilor și are consecințe
pozitive asupra dezvoltării piețelor de capital

Luând în considerare că măsura propusă este menită să vină în sprijinul participanților care contribuie la un fond de pensii administrat privat, care vor beneficia de o pensie privată, conform prevederilor Legii nr. 411/2004, republicată în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public și strategic şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă” argumentează Executivul în expunerea de motive.

În prezent, cota de contribuție la pilonul 2 este de 3,75 din venit.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri