-1 C
București
duminică, 5 februarie 2023

Controverse după moartea ministrului de externe din Belarus

Publicat pe


FILE – Belarusian Foreign Minister Vladimir Makei gestures while speaking during his annual news conference in Kyiv, Belarus, Wednesday, Feb. 16, 2022. Belarusian Foreign Minister Vladimir Makei, a close ally of authoritarian President Alexander Lukashenko, has died at age 64, the state news agency Belta reported Saturday, Nov. 26, 2022. No cause of death was stated. (AP Photo, File)

Ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a încetat din viaţă la vârsta de 64 de ani, a anunţat agenţia de presă publică Belta.

Vladimir Makei era şeful diplomaţiei belaruse din 2012, iar anterior a fost șef de cabinet al președintelui Aexandre Lukașenko.

În septembrie, Makei a apărat poziția Belarusului în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. „Belarus este menționat ca un complice al Rusiei sau chiar ca parte a conflictului. Am spus și continuăm să spunem: Belarus nu a susținut niciodată războiul. Dar nici noi nu suntem trădători! Avem angajamente aliate și respectăm cu strictețe și vom urma spiritul și litera tratatelor internaționale la care suntem parte”, a spus el.

Moartea bruscă a lui Vladimir Makei vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre NATO și Belarus, pe măsură ce Rusia continuă să-și desfășoare trupele în țară – și la doar o zi după ce Institutul American Robert Lansing a prezis că Vladimir Putin ar putea încerca să intimideze Belarusul să se alăture invaziei Ucrainei.

Institutul American Robert Lansing a citat surse de la vârful armatei ruse care au sugerat că Putin va face o tentativă de asasinat asupra președintelui belarus Lukashenko, sau a unei sosii a acestuia.

Think tank-ul american a susținut că un astfel de act are ca scop „să-l intimideze pe Lukașenko și să-l determine să ordone în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele rusești”.

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri