1.6 C
București
miercuri, 29 martie 2023

Coreea de Nord a lansat o nouă o rachetă balistică înspre Marea Japoniei, ca răspuns la manevrele denumite „Scutul libertății“

Publicat pe


Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică, potrivit agenţiei de presă Yonhap, cea mai recentă lansare în contextul în care Coreea de Sud şi Statele Unite efectuează cele mai ample exerciţii militare comune din ultimii cinci ani, transmite AFP, relatează Agerpres. 

Rachetă balistică lansată de Coreea de Nord FOTO Shutterstock

„Coreea de Nord trage o rachetă balistică spre Marea de Est”, a anunţat Statul-Major Interarme sud-coreean, cu referire la numele coreean al Mării Japoniei. Seulul desfăşoară de luni manevre militare cu Washingtonul menite să consolideze cooperarea dintre cei doi aliaţi în faţa ameninţării nucleare reprezentate de regimul nord-coreean de la Phenian.

Manevrele denumite „Scutul Libertăţii” vor dura zece zile. Aceste exerciţii au stârnit mânia regimului nord-coreean, care le vede ca pe nişte repetiţii pentru o invazie a teritoriului său şi promite în mod regulat un răspuns „zdrobitor”.

Un răspuns la exerciţiile militare „frenetice” ale Coreei de Sud şi Statelor Unite

Lansarea de duminică are loc după ce Phenianul a lansat joi cea mai puternică rachetă a sa, racheta balistică intercontinentală Hwasong-17 (ICBM), înaintea vizitei în Japonia a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol. A fost al doilea test ICBM efectuat de Phenian anul acesta. Presa de stat nord-coreeană l-a prezentat drept un răspuns la exerciţiile militare „frenetice” ale Coreei de Sud şi Statelor Unite.

Coreea de Sud şi Japonia au reluat dialogul la cel mai înalt nivel şi au decis să prezinte un front unit împotriva agresivităţii Coreei de Nord.În 2022, Coreea de Nord şi-a declarat statutul de putere nucleară „ireversibilă”, liderul Kim Jong Un cerând o creştere „exponenţială” a arsenalul militar, inclusiv a armelor nucleare tactice. 

Și-au înmulțit testele de arme în ultimele luni

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică joi, cu câteva ore înainte de vizita preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol în Japonia, a anunţat într-un comunicat Statul Major interarme sud-coreean, transmite AFP.

Potrivit Agerpres, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) spre Marea Japoniei. „Armata noastră a detectat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune trasă din zona Sunan, Phenian„. Rachetă, trasă într-un unghi înalt, a zburat 1.000 de kilometri înainte de a ateriza în mare, a declarat armata sud-coreeană.

Washington şi Seul şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării în faţa ameninţărilor militare şi nucleare tot mai mari din partea Coreei de Nord, care şi-a înmulţit testele de arme în ultimele luni.

Această nouă demonstraţie de forţă are loc cu câteva ore înaintea vizitei la Tokio a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol. În capitala Japoniei, acesta va aborda în special problema programelor nord-coreene de rachete şi arme nucleare, într-un moment în care Seul şi Washington desfăşoară manevre militare pe care Phenianul le vede ca pe o repetiţie a unei invazii a teritoriului său.Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri