21.2 C
București
joi, 1 iunie 2023

CORESPONDENȚĂ DE LIVIU IUREA Sistemele de apărare antiaeriană Pantsir montate pe blocurile din Moscova îi neliniștește pe locuitorii capitalei ruse. Ce spun oamenii simpli, dar și experții militari

Publicat pe


Amplasarea unor sisteme antiaeriene pe blocurile din capitala rusă provoacă îngrijorare în rândul moscoviților, care încep să realizeze că războiul din Ucraina poate să îi afecteze și pe ei. Ce spun oamenii simpli, dar și experții militari despre noile măsuri de securitate adoptate la Moscova, într-un reportaj realizat de corespondentul TVR, Liviu Iurea.

28 Ianuarie 2023, 20:20
(actualizat 28 Ianuarie 2023, 21:05)
Știrile TVR |

Imaginile postate pe rețelele de socializare, potrivit cărora, pe mai multe clădiri înalte din Moscova au fost amplasate sisteme de apărare antiaeriană, nu au fost confirmate și nici comentate la nivel oficial. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a redirecționat toate întrebările pe acest subiect către Ministerul Apărării.

Liviu Iurea, corespondentul TVR: „Ne aflăm la câteva sute de metri de clădirea Ministerului rus al Apărării. În spatele meu, pe acoperiș, se poate vedea că este instalat un sistem de apărare antiaeriană”.

Și experții în domeniu evită să dezvolte acest subiect, însă recunosc că măsura a fost luată la Moscova după seria de atacuri cu drone asupra aerodromurilor militare din sudul Rusiei.

Victor Litovkin, expert militar: „Nimeni nu poate garanta că o rachetă, două, în cazul unui atac masiv, nu ar putea ajunge până în centrul Moscovei”.

Moscoviții se declară neliniștiți și cred că amplasarea sistemelor antiaeriene pe clădirile înalte este semn că războiul bate și la ușa capitalei ruse. În fața camerelor de filmat, oamenii sunt mai evazivi.

Sistemul „Pantsir” amplasat acum pe mai multe clădiri – este un dispozitiv mobil, autonom, special proiectat pentru interceptarea țintelor aeriene.

Victor Litovkin, expert militar: „Oamenii pot să fie îngrijoraţi. Este dreptul lor. Dar e mai bine să stea deasupra capului lor aceste sisteme, decât să nimerească vreo rachetă în vreun bloc, iar ei să moară. Aceste rachete amplasate pe acoperiş sunt menite să anihileze atacurile care vizează locuinţele oamenilor”.

Măsurile luate la Moscova arată că autoritățile iau în serios un posibil atac cu drone și de aceea încearcă să securizeze și mai mult Kremlinul și alte sedii administrative.

Sursa: stiri.tvr.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri