3.8 C
București
marți, 28 martie 2023

Covid afectează serios creierul și memoria. Tulburări cognitive la un an după boală

Publicat pe


Urmările Covid afectează creierul și memoria chiar și la un an după boală. Este concluzia unui studiu italian coordonat de Universitatea de Stat din Milano.

La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, se cunosc simptomele respiratorii ale Covid, însă boala poate duce la complicații neurologice, cu afectarea funcțiilor senzoriale, motorii și cognitive.

Un nou studiu italian, coordonat de neurologul Alberto Priori, face lumină asupra efectelor cerebrale care pot fi observate chiar și la un an după infectare.

Cercetarea, care a ales 7 pacienți cu tulburări cognitive persistente (pierderi de memorie, dificultăți de concentrare și așa-numita „ceață” mentală) de care nu se plângeau niciodată înainte de Covid, a evidențiat prezența unor modificări în anumite zone ale creierului, afectând memoria, circuitele care reglează atenția și echilibrul și cele care reglează energia mentală, motivația și, într-o anumită măsură, comportamentul la trei pacienți, dintre care unul – care avea o tulburare cognitivă mai severă – a prezentat o acumulare de amiloid, o proteină asociată cu neurodegenerarea și implicată în boala Alzheimer.

Ceilalți patru pacienți examinați, deși se plângeau de tulburări cognitive, nu au prezentat nicio alterare a funcțiilor cerebrale, sugerând că urmările Covid ar putea rezulta din „modificări exclusiv psihologice similare tulburărilor de stres post-traumatic”, a precizat profesorul Roberta Ferrucci, potrivit ANSA.

În general, rezultatele cercetării au indicat că, la un an de la boală, este posibil să existe încă un număr de pacienți care prezintă modificări cognitive, în parte cauzate de modificări psihice.

„Acest studiu”, a spus profesorul Vincenzo Silani, co-autor, „oferă o serie de ipoteze de interpretare a leziunilor post-Covid și pune bazele unei evaluări diversificate a pacientului pe termen lung”.

Sursa: spotmedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri