19.4 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023

Creșterea economică este sub potențialul României, conform Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Investițiile europene ar fi salvarea

Publicat peCreșterea economică este sub potențialul României, iar ritmul de sporire a produsului intern brut pentru perioada 2025 – 2027 este prognozat la doar 4,6%, anunță Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP). Instituția precizează că doar domeniul construcțiilor se apropie de nivelul de creștere de care este capabilă economia românească. Investițiile susținute de fondurile europene vor reprezenta factorul determinant în dezvoltarea economiei româneşti. Deficitul comercial va atinge însă un nivel record în 2025, 40,92 miliarde euro, conform CNSP.

Comisia menţine previziunea de creştere economică pentru anul 2023, la 2,8%, cât estima şi în varianta de primăvară, în timp ce pentru 2024 a redus-o de la 4,8% la 4,2%, potrivit Prognozei pe termen mediu 2023-2027, varianta de vară.

Războiul din Ucraina, unul din motivele frânării economiei

CNSP menține neschimbată prognoza pentru anul 2023 la un ritm de creştere sub potenţialul economiei, alături de aşteptările unei creşteri modeste a partenerilor comerciali din zona Euro. Astfel s-a ajuns la ajustarea scenariului pentru anul viitor de la unul optimist, la unul prudent. În principal, revizuirea în jos a dinamicii PIB de la 4,8% la 4,2% pentru economia noastră a avut ca fundament procesul de redresare lentă al sectorului industrial în condiţiile menţinerii incertitudinii privind evoluţia conflictului de la graniţa României şi al problemelor generate şi amplificate de acesta. Astfel, nivelul valorii adăugate brute din industrie a fost estimat la 3% cu 1 punct procentual sub scenariul din prognoza de primăvară, se subliniază în documentul oficial.

Ritmul optimist al creșterii economice, estimat spre 4,6%, în orizontul 2027

Pe termen mediu estimările privind creşterea economică au rămas echilibrate, la orizontul de prognoză adăugându-se şi anul 2027. Ritmul mediu anual al produsului intern brut pentru perioada 2025 – 2027 este prognozat la 4,6%, în condiţiile unui cadru macroeconomic european favorabil investiţiilor şi dezvoltării activităţilor cu valoare adăugată ridicată.

Construcțiile și serviciile, susținute de PNRR, motorul economiei

Lucrările de construcţii vor continua să reprezinte cel mai dinamic sector (creşterea medie anuală de 8,2%), impulsionat de atragerea şi utilizarea fondurilor europene. Pentru industrie se estimează un spor mediu anual de 4,4% preconizându-se amplificarea procesului de redresare odată cu îmbunătăţirea conjuncturii economice. Sectorul serviciilor se va baza în continuare pe dezvoltarea cu prioritate a activităţilor performante, dinamica medie anuală fiind de 4,4%.Pe partea cererii, formarea brută de capital fix, prin derularea amplului proces investiţional în principal din fonduri europene, va reprezenta factorul determinant în dezvoltarea economiei româneşti. Ritmul mediu anual prognozat pentru investiţiile brute în perioada 2025 – 2027 va…Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri