10.6 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Cristoiu: De ce nu stă Iohannis de vorbă despre asta și cu Poporul Român?

Publicat peAnaliza maestrului:

„Indiscutabil, România nu e în Război cu Federația Rusă, așa cum e țara vecină, Ucraina. Nici nu cred că va fi. Dacă războiul nu escaladează pentru a se transforma într-un Război mondial NATO – Rusia, România nu va cunoaște războiul-război. Firește, Războiul mediatic, susținut de Occident împotriva Rusiei, cuprinde și lansarea avertismentelor că după Ucraina va veni rândul altor țări. Teza se constituie într-una din temele campaniei duse de președintele Zelenski. Scopul campaniei constă în atragerea NATO în Război pentru sprijinirea Ucrainei. E un scop de înțeles. Orice șef de stat agresat de o Mare Putere s-ar strădui din răsputeri să ceară ajutor internațional. Dar Rusia nu are cum să atace România, și nu neapărat pentru că nu vrea, ci pentru că nu-și poate permite. Dacă ar fi angajat un Război fulger și acesta ar fi reușit, așa cum a făcut Germania în al Doilea Război Mondial, Rusia ar fi atacat și alte țări. Practicînd un război de uzură și angajată cu Occidentul într-un Război economic crîncen, Rusia n-are forța de a merge dincolo de Ucraina. Și dacă ar învinge Ucraina, va avea prea multe probleme interne pentru a-și putea permite o altă aventură militară.

România nu e în Război.
Da, dar asta nu înseamnă că România nu suportă efectele Războiului din Ucraina:
De la tensiunea dată de un Război în vecinătate pînă la privațiunile impuse de războiul economic Occident-Rusia.

România e atinsă și ea de Delirul istoriei.
În astfel de împrejurări orice popor simte nevoia, ca de la cele mai înalte nivele, să se poarte cu el un dialog sincer ca de la inimă la inimă.

Cine ar trebui să stea de vorbă cu Poporul în astfel de vremuri tulburi?
Cum cine?
Cei pe care poporul român i-a ales să-l conducă:
Președintele, premierul, demnitarii.

Există acest dialog?
Firește că nu.
Ca și în Pandemie, măsurile sînt impuse ca un pumn în gură.

Președintelui României, Klaus Iohannis, îi revine misiunea de a dialoga cu poporul român .
Acest dialog ar trebui să cuprindă printre altele:

  1. Justificarea convingătoare a dificultăților pe care românii trebuie să și le asume.
  2. Recunoașterea dificultăților și, mai ales, avertizarea că ele vor crește.
  3. Prevenirea prin folosirea argumentelor a isteriilor în genul năvălirea la benzinării, în supermarketuri.

De la începutul Războiului, Klaus Iohannis s-a adresat o singură dată direct românilor. E vorba de alocuțiunea din 24 februarie 2022, de după ședința CSA. Din întreg textul doar un pasaj a fost un mesaj direct adresat românilor:

„Dragi români,
Știu că sînteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.
Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.”

În rest, un text neutru, rece, lipsit de orice empatie, despre Război ca și cum el nu s-ar petrece lîngă noi, acum, ci în celălalt capăt al lumii, și cu sute de ani în urmă.
Firește, la început românii aveau nevoie să li se garanteze că nu vor fi atacați așa cum s-a întîmplat cu ucraineni.

Treptat-treptat, a fost limpede că Rusia nu va ataca un membru NATO. Chestiunea garanțiilor de securitate a devenit de la sine înțeleasă. S-a ivit însă chestiunea dificultăților ivite din sancțiunile aplicate Rusiei, din Criza petrolului, din efortul bugetar pentru administrarea refugiaților.

Din 24 februarie 2022, Klaus Iohannis nu s-a mai adresat românilor pentru a-i pregăti pentru ce-i mai rău din punct de vedere economic.
N-a făcut-o nici premierul. N-a făcut-o nici un lider politic al Coaliției de guvernare.

Ar fi fost nevoie de îndemnuri convingătoare la calm, menite a contracara panica.
Isteria din noaptea de 9 spre 10 martie 2022 își are cauza în absența acestui dialog cu Poporul.
Cum a explicat-o Klaus Iohannis:

„O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false și știți bine că Guvernul a pornit verificările astăzi de la prima oră pentru a vedea cum s-a ajuns la situația de ieri, care, de fapt, a pornit de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a dus la un, aproape, un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică și trebuie să fim foarte atenți și cu informațiile pe care le primim, iar jurnaliștii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații preiau și duc mai departe. Atâta vreme cât războiul continuă, putem să ne așteptăm la orice încercare de a influența economiile europene prin fake news, de aceea trebuie să fim foarte precauți și, da, statul este pregătit pentru a interveni în astfel de campanii.”

În loc să caute adevăratele cauze și să le contracareze, Klaus Iohannis a pus panica pe seama unui fake news sugerat a fi pus la cale de Moscova.
De opt ani, de cînd e președinte Klaus Iohannis a demonstrat din plin că nu înțelege nimic din ceea ce se întîmplă cu poporul român.
Nici n-ar avea cum cîtă vreme el nu e atent la Poporul român, de care-l doare-n cot, ci la Stăpînii de la care așteaptă mîngîieri pe creștet.
Explicația dată panicii o dovedește.

Să admitem c-a fost vorba de un fake news.
Cum de a creat știrea falsă o isterie națională?
Foarte simplu.
A căzut pe o stare de spirit explozivă.
Pe credința românilor că benzina și motorina se vor scumpi ca urmare a Războiului.

Klaus Iohannis, premierul, nefericitul ministru al Energiei susțin că nu e nici un motiv de îngrijorare.
Că pe măsură ce se adîncește Războiul din Ucraina ei, românii, vor trăi tot mai bine.
Dacă e așa, de ce se înghesuie românii să-și facă pașapoarte, să cumpere valută, să-și facă împuterniciri pentru transportul minorilor și pentru mașinile în leasing?!

Propaganda comunistă își făcuse un nărav din a eluda adevăratele cauze ale problemelor din realitate. Toate problemele erau puse pe seama dușmanului de clasă.
Problemele tot mai mari din viața cotidiană sînt puse de Klaus Iohannis pe seama noului Dușman de serviciu, Moscova.
De aici năpustirea instituțiilor de forță asupra benzinăriilor, magazinelor, asupra companiilor pentru a le speria și a le obliga să nu țină cont de regulile economiei de Piață.
Klaus Iohannis stă de vorbă cu alți lideri din lume despre Războiul din Ucraina. De ce nu stă de vorbă despre asta și cu Poporul Român?”

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri