27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Criza carburanților, un fel de o șaorma economică cu de toate

Publicat peJoi, 10 Martie 2022, ora 10:05

766 citiri

Criza carburanților e un fel de o șaorma economică cu de toate. Ceva probleme comerciale (vezi dorința unui distribuitor maghiar de a recupera din alte piețe, inclusiv din România, pierderile din Ungaria, unde prețurile sunt plafonate), ceva speculă (schimbări de prețuri de la o oră la alta), mult fake news (printscreen-uri după așa-zise documente interne și comunicări către clienți cum că prețurile cresc la 10 lei/litru), o lipsă crasă de reacție a autorităților (tardivă, insipidă și făcută de personaje cu prea puțină credibilitate) și un sos generos de panică! Efectul – cozi ca pe vremea lui Ceaușescu, cu multă panică și comportamente ieșite din comun (vezi benzina la pungă, alimentarea la tomberon etc.)

Ziua de 9 martie ne-a livrat, în meniul zilei, o shaorma economică cu un gust amar, de criză profundă.

,,SANEPID-ul’’ de la Palatul Victoria s-a sesizat prea târziu, după o zi întreagă în care a asistat, impasibil, la un comportament economic extrem.

Poate că,, farmacia’’ de la Palatul Victoria ar trebui să înțeleagă măcar acum, în al 12-lea ceas, că,, shaormăria de Fake News’’ deschisă de Moscova și prietenii ei nu are program 9-17 și că ar trebui să își adapteze programul la unul non-stop, pentru a preveni intoxicarea populației cu astfel de,, produse’’, precum criza de la casele de schimb, iureșul retragerii economiilor din bănci și alte fake news-uri care vor urma. Nu este exclus ca în meniul de dezinformare al zilei să vedem asocieri panicarde, de Fake News, cu bunurile alimentare de bază, de la carne la făină și ulei.

In astfel de vremuri de război economic, avem nevoie de tratamente preventive livrate de autorități competente, de sfaturi cu iz economic, de prescripții care să facă populația imună la panică și fake news.

În astfel de vremuri avem nevoie de oameni lucizi, coerenți și credibili. Pentru că, altfel, fake news-urile vor deveni o componentă obișnuită a meniului informational al zilei, iar efectele toxice se vor traduce în mai mult decât o criza de hârtie igienică.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri