5.2 C
București
marți, 28 martie 2023

CRIZA RCA. Replici aprinse la TV între vicepreședintele ASF Cristian Roșu și ziaristul Cătălin Tolontan. Reporterul: ”Cu patru insolvențe în 8 ani, spuneți că ASF și-a făcut treaba de supraveghere?”. Vicele ASF: ”Da! Iar acum se face curat pe piață!”

Publicat pe


Luni, 20 martie 2023, conducerea ASF se va prezenta în fața Parlamentului. ”Șefii ASF au început deja o operațiune de PR pentru ca oamenii să uite cât de mult au întârziat deciziile în cazurile City și Euroins”, susține unul dintre specialiștii din autoritate. 

La emisiunea lui Tudor Barbu de vineri seara, de la TVR3, a intrat telefonic Cristian Roșu, vicepreședintele ASF care răspunde chiar de sectorul de asigurări. El a declarat că ASF și-a făcut treaba și că e mulțumit de felul în care el și colegii lui au acționat.

La un moment dat, pe parcursul discuției, regia l-a sunat pe Cătălin Tolontan, unul dintre jurnaliștii echipei de investigație de la Libertatea, care de două luni publică articole despre neregulile din piața RCA. 

”Ce l-am putea întreba pe domnul Roșu?”, a spus Tudor Barbu. ”Nu ce l-am putea, haideți să-l întrebăm direct, a zis Cătălin Tolontan: domnule vicepreședinte ASF, cu patru insolvențe în 8 ani, spuneți că ASF și-a făcut treaba de supraveghere și control, atributele stabilite prin lege instituției dumneavoastră?”.

Roșu, care este șeful ASF cu cel mai mare rang pe domeniul asigurărilor, a spus că el poate vorbi doar despre ultimii patru ani. ”Nu vă supărați, dar nu v-am întrebat ca persoană, există o memorie instituțională, răspundeți, vă rugăm, publicului în legătură cu toate cele 4 insolvențe”, a intervenit Cătălin Tolontan. ”Românii, firme și persoane fizice, au plătit deja peste 350 de milioane de euro pentru falimentele Astra, Carpatica și City. Acum a venit și Euroins. Cum ați supravegheat piața, asta e întrebarea, pentru instituție, nu pentru dumneavoastră. V-ați făcut datoria?”, a insistat jurnalistul. 

Da! Eu cred că ne-am făcut datoria. Iar acum se face curat pe piață! Odată cu falimentul Euroins au rămas firme serioase.

Cristian Roșu, vicepreședintele ASF:

”La fel a spus ASF și după falimentul City, că e momentul zero. De unde știu oamenii că acum va fi?”, a insistat ziaristul Libertății și al Gazetei Sporturilor, susținut și de realizatorul Tudor Barbu. 

”De ce spuneți că v-ați făcut treaba câtă vreme RCA a crescut numai în 2022 cu 71%?”

”Dacă ne uităm la comportamentul firmelor care au rămas pe piață, ele au o altă cultură, alte date”, a spus Roșu. Vicele ASF a mai declarat că dacă se ia istoria companiilor rămase în piața asigurărilor ar fi timpul pentru un alt comportament și o altă performanță, din care să beneficieze asigurații.  ”Da, e adevărat că statistic aveți dreptate”, a zis ziaristul. ”De pildă, în materie de litigii, Euroins avea mai multe decât toate celelalte companii de asigurări la un loc. Companiile rămase au un alt comportament pe procese. Dar, revenind, de ce spuneți că v-ați făcut treaba câtă vreme RCA a crescut numai în 2022 cu 71%?”, a întrebat Cătălin Tolontan.

DOCUMENT. Schema prin care Eurohold a rămas cu banii reasigurați de Euroins în Bulgaria: contractul încetează dacă societatea e luată în administrare de stat

Va avea loc o înghețare a prețului RCA. Am vorbit deja cu firmele rămase pe piață. Dacă vrem o țară ca afară atunci trebuie să respectăm regulile.

Cristian Roșu, vicepreședintele ASF:

”Concret, cum puteți realiza înghețarea prețului? Sunt milioane de asigurați RCA, 7, 3 milioane de oameni, firme diferite, situații diferite, cum va ști omul că prețul poliței lui este fixat la martie 2022?”, a întrebat ziaristul. ”Fiecare firmă are tarifele sale, pe categorii. Nici una nu va vinde peste prețul din martie 2022”, a spus Cristian Roșu. 

Cât va costa insolvența Euroins?

Cei doi s-au contrazis și pe tema costului public al insolvenței Euroins. Întrebat, Cătălin Tolontan a spus că nu e lipsit de temei să ne așteptăm la 400 de milioane de euro plătiți de către stat, ”de fapt de către cetățeni”, după insolvența Euroins. În schimb, Roșu a spus că ”estimarea mea este de 250 de milioane de euro”. Jurnalistul a răbufnit: ”Păi, e puțin? Înseamnă că vorbim, în total, în patru insolvențe, de 700 de milioane de euro plătiți de FGA: 350 s-au plătit deja, încă 250 la Euroins și încă 100, cel puțin, vor fi plătite pentru ce a mai rămas la City. Vă dați seama despre ce sume discutăm?”. 

Ce urmează după insolvența Euroins? În aceeași ședință, ASF e decis să solicite Guvernului plafonarea prețurilor polițelor RCA

”Ce e de spus e, într-adevăr, că statul român nu s-a mai lăsat călcat în picioare, dar, în opinia noastră, credem că ați acționat foarte târziu și la City, și la Euroins”, a continuat reporterul.  ”Vom continua să fim critici față de ASF, că asta e treaba noastră, ca ziariști”, a încheiat Tolontan.

Investigația Libertatea

Pe 17 ianuarie 2023, Libertatea a deschis o investigație jurnalistică despre piața asigurărilor, plecând de la cazul City Insurance, unde statul a plătit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, remarcată și de autoritățile străine, dar nelămurită încă în România, de către justiție. DIICOT a comunicat redacției că face cercetări, dar nu față de persoane, neidentificate încă. 

Frauda de la City a avut componente de schemă Ponzi. Cei care au controlat compania au scos banii din țară, dându-și bonusuri de zeci de milioane de euro pentru că au reușit să păcălească ASF. 

Pe parcursul investigației jurnalistice, Libertatea a descoperit că problemele din piața RCA s-au perpetuat și că noul lider, Euroins, are mari probleme.

Euroins, a fost reclamat la Parchet de trei ori de către ASF, a dezvăluit ziarul. Întregii conduceri Euroins, în frunte cu CEO-ul companiei, Tanja Blatnik, i s-a făcut de către ASF plîngere penală chiar în februarie 2023. Autoritatea a descoperit că mii de cereri de despăgubire au fost respinse de Euroins fără să fie analizate. Unii dintre semnatarii refuzului au mărturisit că nici măcar nu văzuseră cererile pe care se presupune că le analizaseră și respinseseră. 

Euroins a fost, în ultimii patru ani, cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituțiile publice și firmele private, cu peste 100.000 de procese

Pe 16 martie 2023, ASF a declarat insolvența firmei Euroins, susținând că ea are un deficit de solvabilitate de 400 de milioane de euro. 

***

Citește și:

Citește și seria de investigații pe tema City Insurance:


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]Urmărește-ne pe Google News

Urmărește cel mai nou VIDEOSursa: www.libertatea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri